Kurczak w śmietanie z rukolą i koperkiem
Przygotuj wyjątkowo smaczne i aromatyczne danie, które zachwyci każdego miłośnika kurczaka. Kurczak w śmietanie z rukolą i koperkiem to propozycja, która łączy w sobie tradycję i nowoczesność. Jest smaczne, proste w przygotowaniu, a jednocześnie oryginalne. Rukola dodaje potrawie lekkości i korzystnych właściwości prozdrowotnych, a śmietana sprawia, że mięso jest delikatne i soczyste. Dodatek kopru wprowadza do dania odświeżający akcent. Ta propozycja sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i elegancką kolację. Selera i smacznego!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki na 4 porcje:
- ugotowane w rosole 3 udka z kurczaka
- 300 g śmietany
- 100 g jogurtu gęstego
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 20 g rukoli
- 20 g świeżego koperku
- przyprawa do dań Kucharek / sól
- pieprz kolorowy świeżo mielony
Kurczak w śmietanie z rukolą i koperkiem – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Czosnek drobno siekamy, dodajemy do cebuli i razem chwilkę smażymy.
- Mięso oddzielamy od kości, kroimy, wrzucamy do garnka, przyprawiamy Kucharkiem lub solą oraz pieprzem i smażymy około 5 minut aż się delikatnie przyrumieni.
- Następnie zalewamy śmietaną i jogurtem i dusimy na wolnym ogniu 10 minut od czasu do czasu mieszając.
- Na samym końcu dodajemy posiekaną rukolę i koperek, i razem dusimy jeszcze 2 minuty.
Kurczak w śmietanie z rukolą i koperkiem – dodatkowe informacje
Podajemy np. z sezonową surówką i młodymi ziemniaczkami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: kurczak w serowej panierce
Następny przepis: Kurczak w sosie curry z brzoskwiniami