Kurczak w śmietanie z rukolą i koperkiem

Kurczak w śmietanie z rukolą i koperkiem

Przygotuj wyjątkowo smaczne i aromatyczne danie, które zachwyci każdego miłośnika kurczaka. Kurczak w śmietanie z rukolą i koperkiem to propozycja, która łączy w sobie tradycję i nowoczesność. Jest smaczne, proste w przygotowaniu, a jednocześnie oryginalne. Rukola dodaje potrawie lekkości i korzystnych właściwości prozdrowotnych, a śmietana sprawia, że mięso jest delikatne i soczyste. Dodatek kopru wprowadza do dania odświeżający akcent. Ta propozycja sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i elegancką kolację. Selera i smacznego!

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
  • ugotowane w rosole 3 udka z kurczaka
  • 300 g śmietany
  • 100 g jogurtu gęstego
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 g rukoli
  • 20 g świeżego koperku
  • przyprawa do dań Kucharek / sól
  • pieprz kolorowy świeżo mielony

Kurczak w śmietanie z rukolą i koperkiem – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Czosnek drobno siekamy, dodajemy do cebuli i razem chwilkę smażymy.
  2. Mięso oddzielamy od kości, kroimy, wrzucamy do garnka, przyprawiamy Kucharkiem lub solą oraz pieprzem i smażymy około 5 minut aż się delikatnie przyrumieni.
  3. Następnie zalewamy śmietaną i jogurtem i dusimy na wolnym ogniu 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  4. Na samym końcu dodajemy posiekaną rukolę i koperek, i razem dusimy jeszcze 2 minuty.

Kurczak w śmietanie z rukolą i koperkiem – dodatkowe informacje

Podajemy np. z sezonową surówką i młodymi ziemniaczkami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: kurczak w serowej panierce
Następny przepis: Kurczak w sosie curry z brzoskwiniami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode