kurczak w serowej panierce

kurczak w serowej panierce

Czy szukasz oryginalnego sposobu na przygotowanie kotletów z kurczaka? Ten przepis jest odpowiedzią na twoje kulinarne pragnienia. Kurczak w serowej panierce to doskonały pomysł na soczyste i pełne smaku danie, które na pewno zachwyci wszystkich miłośników mięsa drobiowego. Wyjątkowość tego przepisu tkwi w wykorzystaniu panierki serowej, która dodaje kotletom niepowtarzalnego aromatu i pikantnej nuty. To połączenie smaków, które zaspokoi nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Kurczak w serowej panierce to doskonały wybór na obiad czy kolację i gwarancja niepowtarzalnych wrażeń kulinarncyh.

Składniki:

  • 3 średnie filety z kurczaka
  • ulubiona przyprawa do kurczaka
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • panierka:
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajo
  • 0,5 szklanki drobno startego sera żółtego
  • ¼ łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)

Kurczak w serowej panierce – jak zrobić?

  1. Filety umyć, osuszyć, rozbić, nasmarować czosnkiem, oprószyć niezbyt obficie przyprawą, odstawić do lodówki na 20 minut. Mleko zmiksować z jajem, mąką i przyprawami, następnie wsypać ser i dokładnie wymieszać łyżką (panierka ma mieć konsystencję gęstej śmietany). Mięso zamaczać w panierce, smażyć na oleju, na średnim ogniu z obu stron, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

porady – dodatkowe informacje

Panierka serowa będzie ciekawie smakować z dodatkiem sera pleśniowego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurczak w pomidorach z chorizo
Następny przepis: Kurczak w śmietanie z rukolą i koperkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode