kurczak w serowej panierce
Czy szukasz oryginalnego sposobu na przygotowanie kotletów z kurczaka? Ten przepis jest odpowiedzią na twoje kulinarne pragnienia. Kurczak w serowej panierce to doskonały pomysł na soczyste i pełne smaku danie, które na pewno zachwyci wszystkich miłośników mięsa drobiowego. Wyjątkowość tego przepisu tkwi w wykorzystaniu panierki serowej, która dodaje kotletom niepowtarzalnego aromatu i pikantnej nuty. To połączenie smaków, które zaspokoi nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Kurczak w serowej panierce to doskonały wybór na obiad czy kolację i gwarancja niepowtarzalnych wrażeń kulinarncyh.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 średnie filety z kurczaka
- ulubiona przyprawa do kurczaka
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- panierka:
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajo
- 0,5 szklanki drobno startego sera żółtego
- ¼ łyżeczki przyprawy do kurczaka
- szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)
Kurczak w serowej panierce – jak zrobić?
- Filety umyć, osuszyć, rozbić, nasmarować czosnkiem, oprószyć niezbyt obficie przyprawą, odstawić do lodówki na 20 minut. Mleko zmiksować z jajem, mąką i przyprawami, następnie wsypać ser i dokładnie wymieszać łyżką (panierka ma mieć konsystencję gęstej śmietany). Mięso zamaczać w panierce, smażyć na oleju, na średnim ogniu z obu stron, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
porady – dodatkowe informacje
Panierka serowa będzie ciekawie smakować z dodatkiem sera pleśniowego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak w pomidorach z chorizo
Następny przepis: Kurczak w śmietanie z rukolą i koperkiem