Kurczak w miodzie i pomarańczach
Czy zastanawialiście się kiedyś, jak połączyć w jednym daniu smaki słodkie, kwasowe i umami? Mam dla Was przepis, który zaspokoi wszystkie te zachcianki: kurczak w miodzie i pomarańczach. To danie łączy w sobie soczystość białego mięsa kurczaka, słodkość miodu i lekko kwaskowaty smak pomarańczy. Jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe, ponieważ miod i pomarańcze są źródłem wielu witamin. To przepis prosty w wykonaniu, a efekt końcowy z pewnością was zachwyci. Najlepsza opcja na rodzinny obiad czy spotkanie ze znajomymi.
Piotr Zieliński
Składniki:
- kurczak z lokalnej hodowli
- 3 pomarańcze, najlepiej ekologiczne
- 1/4 kostki masła
- 1 -2 łyżki miodu
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2-3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 2 plasterki świeżego imbiru
- pęczek świeżej kolendry
- przyprawy do natarcia kurczaka: sól, czosnek granulowany, papryka słodka, kurkuma
Kurczak w miodzie i pomarańczach – jak zrobić?
- Kurczaka moczymy ok. 2 godzin. Wszystkie pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Następnie nacieramy przyprawami: solą, czosnkiem, papryką i kurkumą. Kolendrę wkładamy do środka kurczaka. Masło wkładamy również do kurczaka. Jedną pomarańczę kroimy w ósemki i nadziewamy nią kurczaka. Z drugiej pomarańczy wyciskamy sok mieszamy go z miodem. Sosem polewamy kurczaka. Ostatnią pomarańczę kroimy w plasterki i okładamy nią kurczaka. Świeży czosnek, liście, ziele, cebulę, plasterki imbiru układamy wokół kurczaka. Pieczemy pod przykryciem ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni C. Po godzinie odkrywamy kurczaka i pieczemy do momentu, gdy skórka będzie mocno chrupiąca.
Porady – dodatkowe informacje
W podobny sposób robię kurczaka w cytrynach lub limonkach, wtedy zamiast pomarańczy używam cytryn lub limonek. Wiejski kurczak musi być pieczony dłużej niż sklepowy. Wyśmienicie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami. Propozycje ziemniaczków:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pieczone-ziemniaczki-z-kakao-chili-i-limonka
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/chrupiace-pieczone-ziemniaczki
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak w marynacie z majonezem - z grilla, patelni lub piekarnika
Następny przepis: Kurczak w pomidorach z chorizo