Kurczak w marynacie z majonezem – z grilla, patelni lub piekarnika
Przepis na kurczaka w marynacie z majonezu to prawdziwa radość dla miłośników grillowanego mięsa, ale smacznie wyjdzie też z piekarnika lub patelni. Kluczowym składnikiem jest majonez, który nadaje mięsu delikatności i niesamowitego smaku. Do zrobienia marynaty będą nam potrzebne tylko podstawowe składniki, które mamy w kuchni. Modna marynata z majonezu do kurczaka jest idealna do kąśliwych kawałków mięsa, a kurczak wychodzi z niej wyjątkowo soczysty. Ten wyjątkowy przepis na kurczaka z grilla w piekarniku lub na patelni to sposób na udany obiad lub kolację dla całej rodziny.
Piotr Zieliński
Składniki:
- około 1 kg podudzi z kurczaka (inne części kurczaka również mogą być użyte)
- Marynata:
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki przyprawy w płynie
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 szczypty estragonu (solidne)
Kurczak w marynacie z majonezem – z grilla, patelni lub piekarnika – jak zrobić?
- Wszystkie składniki marynaty umieścić w misce i dokładnie wymieszać.
- Kurczaka umyć, osuszyć i obtoczyć w marynacie.
- Całość przykryć i odstawić do lodówki – minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie mięso można grillować, poddusić na patelni (*) lub upiec w piekarniku (**).
xxxx – dodatkowe informacje
(*) Kurczaka należy podlać odrobinką wody i dusić pod przykryciem do miękkości.
(**) Mięso piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków. Warto skorzystać z rękawa/worka do pieczenia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak w miodzie
Następny przepis: Kurczak w miodzie i pomarańczach