Kurczak w marynacie z majonezem - z grilla, patelni lub piekarnika

Kurczak w marynacie z majonezem – z grilla, patelni lub piekarnika

Przepis na kurczaka w marynacie z majonezu to prawdziwa radość dla miłośników grillowanego mięsa, ale smacznie wyjdzie też z piekarnika lub patelni. Kluczowym składnikiem jest majonez, który nadaje mięsu delikatności i niesamowitego smaku. Do zrobienia marynaty będą nam potrzebne tylko podstawowe składniki, które mamy w kuchni. Modna marynata z majonezu do kurczaka jest idealna do kąśliwych kawałków mięsa, a kurczak wychodzi z niej wyjątkowo soczysty. Ten wyjątkowy przepis na kurczaka z grilla w piekarniku lub na patelni to sposób na udany obiad lub kolację dla całej rodziny.

Składniki:

  • około 1 kg podudzi z kurczaka (inne części kurczaka również mogą być użyte)
  • Marynata:
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki przyprawy w płynie
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 szczypty estragonu (solidne)

Kurczak w marynacie z majonezem – z grilla, patelni lub piekarnika – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki marynaty umieścić w misce i dokładnie wymieszać.
  2. Kurczaka umyć, osuszyć i obtoczyć w marynacie.
  3. Całość przykryć i odstawić do lodówki – minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  4. Po tym czasie mięso można grillować, poddusić na patelni (*) lub upiec w piekarniku (**).

xxxx – dodatkowe informacje

(*) Kurczaka należy podlać odrobinką wody i dusić pod przykryciem do miękkości.

(**) Mięso piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków. Warto skorzystać z rękawa/worka do pieczenia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurczak w miodzie
Następny przepis: Kurczak w miodzie i pomarańczach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode