Kurczak w karmelu

Kurczak w karmelu

Kurczak w karmelu to niesamowite danie, które łączy w sobie wielką intensywność smaków. Użytkownikom, którzy cenią sobie słodko-kwaśne nuty na pewno przypadnie ono do gustu. Nic nie smakuje lepiej niż soczysty kawałek kurczaka, oblanego karmelowym sosem, który jest delikatnie słodki, a jednocześnie wyrazisty. Przygotowanie tej potrawy można zacząć od wyboru odpowiednich składników. Kluczowe będą tu oczywiście kawałki kurczaka i składniki na sos karmelowy. Dla jeszcze głębszego smaku, można dodać przeróżne przyprawy. Kurczak w karmelu to niepowtarzalna kompozycja, która zachwyci smakoszy na całym świecie.

Składniki:

  • 4 połówki z kurczaka
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek maggi lub sosu sojowego
  • 5 łyżek oleju
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięte)
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki soli

Kurczak w sosie karmelowym – jak zrobić?

  1. Cukier rozpuszczamy w garnku (najlepiej takim, żeby ćwiartki łatwo było przewracać i można było je przykryć) na małym ogniu bardzo powoli tak, aby powstał karmel, cały czas mieszając. Następnie do powstałego karmelu dodajemy resztę składników w kolejności podanej w składnikach. Szybko mieszamy składniki, żeby karmel za bardzo się nie przypalił. Do powstałego sosu wkładamy umyte ćwiartki. Przykrywamy.
  2. Po około 10 minutach obracamy mięso. Pilnujemy, żeby wszystkie elementy były oblane sosem. Mięso dusimy co jakiś czas przewracając. Mięso dusimy na średnim ogniu.
  3. Gdy już mięso jest miękkie, wyciągamy i podajemy obficie polane sosem. Można podawać z ryżem lub ziemniaczkami i sałatką z roszponki, pomidorka, ogórka konserwowego i cebulki czerwonej ułożonych warstwowo, polanych olejem lub oliwą z oliwek.

Słowa kluczowe: kurczak w karmelu, kurczak w sosie karmelowym.

Kurczak w karmelu – dodatkowe informacje

Duszące się ćwiartki kurczaka w sosie karmelowym można podlewać wodą przy zbyt szybkiej redukcji sosu, gdy mięso jest jeszcze twarde.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurczak w estragonie
Następny przepis: Kurczak w majonezie i ketchupie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode