Kurczak w karmelu
Kurczak w karmelu to niesamowite danie, które łączy w sobie wielką intensywność smaków. Użytkownikom, którzy cenią sobie słodko-kwaśne nuty na pewno przypadnie ono do gustu. Nic nie smakuje lepiej niż soczysty kawałek kurczaka, oblanego karmelowym sosem, który jest delikatnie słodki, a jednocześnie wyrazisty. Przygotowanie tej potrawy można zacząć od wyboru odpowiednich składników. Kluczowe będą tu oczywiście kawałki kurczaka i składniki na sos karmelowy. Dla jeszcze głębszego smaku, można dodać przeróżne przyprawy. Kurczak w karmelu to niepowtarzalna kompozycja, która zachwyci smakoszy na całym świecie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 połówki z kurczaka
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek maggi lub sosu sojowego
- 5 łyżek oleju
- 3 ząbki czosnku (przeciśnięte)
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki soli
Kurczak w sosie karmelowym – jak zrobić?
- Cukier rozpuszczamy w garnku (najlepiej takim, żeby ćwiartki łatwo było przewracać i można było je przykryć) na małym ogniu bardzo powoli tak, aby powstał karmel, cały czas mieszając. Następnie do powstałego karmelu dodajemy resztę składników w kolejności podanej w składnikach. Szybko mieszamy składniki, żeby karmel za bardzo się nie przypalił. Do powstałego sosu wkładamy umyte ćwiartki. Przykrywamy.
- Po około 10 minutach obracamy mięso. Pilnujemy, żeby wszystkie elementy były oblane sosem. Mięso dusimy co jakiś czas przewracając. Mięso dusimy na średnim ogniu.
- Gdy już mięso jest miękkie, wyciągamy i podajemy obficie polane sosem. Można podawać z ryżem lub ziemniaczkami i sałatką z roszponki, pomidorka, ogórka konserwowego i cebulki czerwonej ułożonych warstwowo, polanych olejem lub oliwą z oliwek.
Słowa kluczowe: kurczak w karmelu, kurczak w sosie karmelowym.
Kurczak w karmelu – dodatkowe informacje
Duszące się ćwiartki kurczaka w sosie karmelowym można podlewać wodą przy zbyt szybkiej redukcji sosu, gdy mięso jest jeszcze twarde.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak w estragonie
Następny przepis: Kurczak w majonezie i ketchupie