Kurczak w estragonie

Kurczak w estragonie

Kurczak w estragonie to danie, które powinno znaleźć się na liście ulubionych przepisów każdego miłośnika kuchni. Dzięki aromatycznemu estragonowi, kurczak zyskuje wyjątkowy posmak, który zachwyci zarówno domowników, jak i gości. Składniki są proste i łatwo dostępne, a przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Oczywiście, kluczowym składnikiem jest tu estragon – zioło o lekko anyżkowym smaku, które doskonale komponuje się z drobiem. To danie to prawdziwa gratka dla kulinarnych odkrywców, którzy cenią oryginalne smaki i kombinacje. Kurczak z estragonem to propozycja dla tych, którzy szukają nowych inspiracji w kuchni.

Składniki:

  • podwójny filet z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 80 ml białego wina
  • 60 ml gęstej śmietany
  • 3 łyżeczki suszonego estragonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz

Kurczak w estragonie – jak zrobić?

  1. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżeczki oleju, wsypać pokrojoną w kostkę cebulę i łyżeczkę suszonego estragonu. Podsmażyć aż cebula się zeszkli. Włóż na patelnię filety z kurczaka i smaż 5 minut aż się lekko zarumieni. Odwróć na drugą stronę i dodaj wino. Poczekaj aż płyn zacznie wrzeć, wsyp sól, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu aż mięso będzie gotowe (10 minut lub dłużej). Kurczaka zdejmij z patelni. Do wrzącego płynu dodaj śmietanę, resztę estragonu, dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw świeżo mielonym pieprzem. Gotowym sosem polej kurczaka.

xxxx – dodatkowe informacje

Kurczak w estragonie

Filet dobrze jest podzielić na 3-4 mniejsze części. Danie najlepiej smakuje z ryżem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurczak w cydrze z pieczonymi warzywami i jabłkami
Następny przepis: Kurczak w karmelu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode