Kurczak teriyaki z chrupiącymi warzywami
Zapraszamy do odkrycia smaków kuchni azjatyckiej z naszym przepisem na kurczaka w sosie teriyaki z chrupiącymi warzywami. To danie to esencja najsubtelniejszych nuancji orientalnej kuchni, w której główne składniki to soczysty kurczak i chrupiące warzywa zanurzone w słodko-pikantnym sosie teriyaki. Wyważenie smaków z dodatkiem świeżych warzyw sprawia, że jest to danie wyjątkowo aromatyczne i satysfakcjonujące. To połączenie orientalnej klasyki z nowoczesnym podejściem do gotowania sprawia, że kurczak teriyaki z warzywami jest daniem, które zadowoli smakoszy szukających nowych doznań kulinarnych. Wypróbuj ten przepis i zaskocz najbliższych wykwintnym posiłkiem!
Piotr Zieliński
Składniki:
- dla dwóch osób:
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 mała papryka zielona
- 1 mała papryka pomarańczowa
- 1 marchewka
- 1 mały por
- 150 g żółtej cukinii
- kawałek kapusty pekińskiej
- 3 łyżki sosu teriyaki
- 1 łyżka sosu sojowego
- szczypta curry i kuminu
- świeża pietruszka i kolendra wg. uznania
- kolorowy pieprz, sól do smaku
- 2-3 łyżki oleju
Kurczak teriyaki z chrupiącymi warzywami – jak zrobić?
-
Pierś z kurczaka umyć, pokroić w paski i zamarynować w sosie teriyaki przez minimum godzinę.
-
Po tym czasie razem z sosem podsmażyć na patelni na odrobinie oleju.
-
Papryki, marchew i cukinię umyć i pokroić w słupki, por w krążki a kapustę posiekać.
-
Gdy mięso będzie miękkie, dodać warzywa i krótko dusić.
-
Przyprawić solą, pieprzem, odrobiną curry, kuminu i sosem sojowym. Na końcu posypać świeżymi ziołami.
Sposób przygotowania: kurczak w sosie teriyaki z warzywami.
Kurczak teriyaki z chrupiącymi warzywami – dodatkowe informacje
Można podawać z ryżem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: kurczak słodko-ostry
Następny przepis: Kurczak slodko-kwasny po chinsku z ryzem