Kurczak teriyaki z chrupiącymi warzywami

Kurczak teriyaki z chrupiącymi warzywami

Zapraszamy do odkrycia smaków kuchni azjatyckiej z naszym przepisem na kurczaka w sosie teriyaki z chrupiącymi warzywami. To danie to esencja najsubtelniejszych nuancji orientalnej kuchni, w której główne składniki to soczysty kurczak i chrupiące warzywa zanurzone w słodko-pikantnym sosie teriyaki. Wyważenie smaków z dodatkiem świeżych warzyw sprawia, że jest to danie wyjątkowo aromatyczne i satysfakcjonujące. To połączenie orientalnej klasyki z nowoczesnym podejściem do gotowania sprawia, że kurczak teriyaki z warzywami jest daniem, które zadowoli smakoszy szukających nowych doznań kulinarnych. Wypróbuj ten przepis i zaskocz najbliższych wykwintnym posiłkiem!

Składniki:

  • dla dwóch osób:
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 mała papryka zielona
  • 1 mała papryka pomarańczowa
  • 1 marchewka
  • 1 mały por
  • 150 g żółtej cukinii
  • kawałek kapusty pekińskiej
  • 3 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szczypta curry i kuminu
  • świeża pietruszka i kolendra wg. uznania
  • kolorowy pieprz, sól do smaku
  • 2-3 łyżki oleju

Kurczak teriyaki z chrupiącymi warzywami – jak zrobić?

  1. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w paski i zamarynować w sosie teriyaki przez minimum godzinę.

  2. Po tym czasie razem z sosem podsmażyć na patelni na odrobinie oleju.

  3. Papryki, marchew i cukinię umyć i pokroić w słupki, por w krążki a kapustę posiekać.

  4. Gdy mięso będzie miękkie, dodać warzywa i krótko dusić.

  5. Przyprawić solą, pieprzem, odrobiną curry, kuminu i sosem sojowym. Na końcu posypać świeżymi ziołami.

Sposób przygotowania: kurczak w sosie teriyaki z warzywami.

Kurczak teriyaki z chrupiącymi warzywami – dodatkowe informacje

Można podawać z ryżem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: kurczak słodko-ostry
Następny przepis: Kurczak slodko-kwasny po chinsku z ryzem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode