Kurczak smażony z cebulą
Czy poszukujesz prostego, lecz smakowitego przepisu na kolację? Spróbuj przepisu na smażonego kurczaka z cebulą. To danie łączy składniki, które zna i lubi większość z nas, tworząc połączenie, które zaskakuje swoją prostotą i pysznym smakiem. Smażony kurczak jest tu bohaterem, ale to cebula nada mu wyjątkowego charakteru. Już wyobrażam sobie, jak kawałki kurczaka smażone na patelni z karmelizowaną cebulą tworzą idealne danie na dowolny posiłek. Przepis jest prosty, nie wymaga skomplikowanych składników, a efekt końcowy na pewno cię zadowoli. Spróbuj, a na pewno będziesz chciał go zrobić jeszcze raz.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 ćwiartki z kurczaka (można użyć dowolnych części)
- Przyprawy:
- papryka słodka
- tymianek
- pieprz, sól
- Dodatkowo:
- 1 cebula (duża)
- olej do smażenia
Kurczak smażony z cebulą – jak zrobić?
- Kurczaka umyć, ja dodatkowo przecinam na dwie części i po osuszeniu porządnie natrzeć przyprawami.
- Mięso umieścić na patelni – na średnim ogniu z mocno rozgrzanym olejem i zarumienić z każdej strony.
- Następnie płomień zmniejszyć, a kurczaka smażyć do miękkości – najlepiej pod przykryciem.
- W międzyczasie mięso przewracać i opcjonalnie podlewać niewielką ilością wody, aby się nie przypaliło.
- Gotowego kurczaka przełożyć na talerz i na patelni – z tym samym tłuszczem podsmażyć cebulę (*) uprzednio pokrojoną w piórka.
- Do miękkiej cebuli dodać kurczaka i delikatnie przemieszać.
(Możecie użyć dowolnych przypraw.)
Cebulę należy odrobinę oprószyć solą i pieprzem.
Porady – dodatkowe informacje
(*) Cebulę można dodać pod koniec smażenia kurczaka, robię różnie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak slodko-kwasny po chinsku z ryzem
Następny przepis: KURCZAK W BRZOSKWINIOWYM SOSIE