Kurczak smażony z cebulą

Kurczak smażony z cebulą

Czy poszukujesz prostego, lecz smakowitego przepisu na kolację? Spróbuj przepisu na smażonego kurczaka z cebulą. To danie łączy składniki, które zna i lubi większość z nas, tworząc połączenie, które zaskakuje swoją prostotą i pysznym smakiem. Smażony kurczak jest tu bohaterem, ale to cebula nada mu wyjątkowego charakteru. Już wyobrażam sobie, jak kawałki kurczaka smażone na patelni z karmelizowaną cebulą tworzą idealne danie na dowolny posiłek. Przepis jest prosty, nie wymaga skomplikowanych składników, a efekt końcowy na pewno cię zadowoli. Spróbuj, a na pewno będziesz chciał go zrobić jeszcze raz.

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka (można użyć dowolnych części)
  • Przyprawy:
  • papryka słodka
  • tymianek
  • pieprz, sól
  • Dodatkowo:
  • 1 cebula (duża)
  • olej do smażenia

Kurczak smażony z cebulą – jak zrobić?

  1. Kurczaka umyć, ja dodatkowo przecinam na dwie części i po osuszeniu porządnie natrzeć przyprawami.
  2. (Możecie użyć dowolnych przypraw.)

  3. Mięso umieścić na patelni – na średnim ogniu z mocno rozgrzanym olejem i zarumienić z każdej strony.
  4. Następnie płomień zmniejszyć, a kurczaka smażyć do miękkości – najlepiej pod przykryciem.
  5. W międzyczasie mięso przewracać i opcjonalnie podlewać niewielką ilością wody, aby się nie przypaliło.
  6. Gotowego kurczaka przełożyć na talerz i na patelni – z tym samym tłuszczem podsmażyć cebulę (*) uprzednio pokrojoną w piórka.
  7. Cebulę należy odrobinę oprószyć solą i pieprzem.

  8. Do miękkiej cebuli dodać kurczaka i delikatnie przemieszać.

Porady – dodatkowe informacje

(*) Cebulę można dodać pod koniec smażenia kurczaka, robię różnie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurczak slodko-kwasny po chinsku z ryzem
Następny przepis: KURCZAK W BRZOSKWINIOWYM SOSIE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode