Kurczak slodko-kwasny po chinsku z ryzem

Kurczak slodko-kwasny po chinsku z ryzem

Kurczak słodko-kwasny po chińsku to danie, które cieszy się popularnością na całym świecie. Ta oryginalna, chińska propozycja jest niczym feeria smaków. Połączenie delikatnego mięsa drobiowego z wyrazistym, słodko-kwasnym sosem stworzy niezapomniane danie dla każdego miłośnika kuchni orientalnej. Ten przepis na kurczaka słodko-kwasnego po chińsku pozwoli Wam zaserwować odrobinę dalekiego wschodu prosto na Wasze talerze. W połączeniu z puszystym ryżem, staje się pełnowartościowym, sycącym i niesamowicie smacznym posiłkiem. Swój niepowtarzalny, egzotyczny smak zawdzięcza sosowi słodko-kwasnemu, który jest nieodłącznym elementem tego dania. Spróbujcie, a na pewno będziecie chcieli powtórzyć to doświadczenie.

Składniki:

  • Porcja na 4-5 osób
  • Ok 400g filetu z kurczaka, pokrojonego w kostkę ok 2x2cm
  • 2 papryki – ja użyłam różnych kolorów – ale użyjcie dowolnych, według uznania – kostka 2x2cm
  • Ok 200g ananasa z puszki, pokrojonego w dużą kostkę
  • Ok 100ml syropu z powyższej puszki ananasa – zachować do sosu
  • 4 łyżki skrobi kukurydzianej wymieszane z 4 łyżkami wody (w miseczce, do zagęszczenia sosu)
  • 2 łyżki cukru brązowego (opcjonalnie może być biały lub miód)
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki octu ryżowego lub octu winnego (białego) – ewentualnie sok z cytryny
  • Sól, pieprz do smaku
  • Ok 100ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki (lub według uznania)
  • Olej do smażenia
  • Ok 2 łyżki skrobi kukurydzianej do panierowania kurczaka
  • 1 łyżeczka płaska chińskiej przyprawy pięciu smaków
  • Dodatkowo: ryż do podania

Kurczak słodko-kwaśny po chińsku z ryżem – jak zrobić?

  1. 1) Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy obficie sólą i pieprzem, następnie mieszamy z dwoma łyżkami skrobi kukurydzianej i przyprawą pięciu smaków, aż będzie dobrze pokryty. (To nie stworzy tradycyjnej panierki, ale oblepi kurczaka, co sprawi, że zachowa soczystość i nie wyschnie podczas smażenia).
  2. 2) Kurczaka wrzucamy na rozgrzany olej (duży ogień) w głębokiej patelni i rumienimy z każdej strony – ok. 3-4 minuty. Następnie przekładamy do osobnej miski i odstawiamy na później.
  3. 3) W tej samej patelni podsmażamy pokrojoną paprykę z ananasem ok. 2-3 min, następnie odstawiamy wraz z kurczakiem.
  4. 4) Ogień zmniejszamy z dużego na średni, a w tej samej patelni lekko podsmażamy koncentrat pomidorowy wraz z keczupem (ok. minuty, uważamy, by nie przypalić). Następnie dodajemy paprykę słodką i ostrą (według uznania), brązowy cukier, syrop z ananasa, bulion drobiowy oraz ocet. Dobrze mieszamy, aż całość połączy się w gładki sos i dojdzie do zagotowania. Wtedy dodajemy 4 łyżki skrobi kukurydzianej rozprowadzonej w 4 łyżkach wody. Dobrze mieszamy, aż sos zestępnije.
  5. 5) Pozwalamy całości bulgotać ok. 5 minut, następnie sprawdzamy smak, żeby ewentualnie skorygować równowagę słodkości i kwasowości – według własnego gustu musimy zdecydować, czy chcemy, by sos był bardziej słodki czy bardziej kwaśny. Doprawiamy też sos solą i pieprzem.
  6. 6) Kiedy sos ma odpowiednią dla nas równowagę smaku, wrzucamy do niego z powrotem kurczaka, paprykę i ananasa. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, aż kurczak będzie w pełni gotowy, a papryka delikatnie zmieknie.
  7. 7) Całość podajemy na ryżu, ewentualnie udekorowane szczypiorkiem.

Porady

1) Dodatkowe informacje – sos jest głównym bohaterem tego dania, więc zadbajmy, aby był smaczny i odpowiednio doprawiony – oraz miejmy na uwadze, że nazywa się słodko-kwaśny nie bez przyczyny. 🙂 Więc próbujmy go w miarę gotowania i ewentualnie dodajmy cukru (lub syropu z ananasa czy octu/soku z cytryny), by uzyskać dobry smak.

2) Do sosu można dodać także kukurydzę, dla koloru i dodatkowej słodyczy.

3) W sosie można użyć świeżego ananasa – wtedy sos jest bardziej kwaskowy.

4) Dla amatorów pikantności – sos można doprawić dodatkowo tabasco.

5) Kurczaka w tym daniu można zastąpić wieprzowiną czy rybą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurczak teriyaki z chrupiącymi warzywami
Następny przepis: Kurczak smażony z cebulą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode