Kurczak po Toskańsku

Kurczak po Toskańsku

Zapraszamy do odkrycia smaku słonecznej Toskanii dzięki naszemu przepisowi na kurczaka po toskańsku. Jest to danie pełne aromatycznych ziół, soczystego kurczaka i świeżych warzyw, które doskonale odzwierciedla esencję pomysłowej kuchni włoskiej. Wykorzystując dostępne składniki takie jak pomidory, czosnek, bazylię oraz naturalnie wysokojakościowe mięso drobiowe, możemy przenieść się kulinarną wyobraźnią do serca Italii. Idealny na rodzinny obiad, spotkanie ze znajomymi lub romantyczną kolację we dwoje. Kurczak po toskańsku to prosty sposób na domowy, włoski obiad, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim smakoszom.

Składniki:

  • 650 gramów filetów z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 200 ml śmietanki 18% do zup i sosów
  • ok. 10 kawałków suszonych pomidorów
  • 125 gramów szpinaku
  • sól, pieprz, oliwa, mąka pszenna
  • tarty parmezan

Kurczak po toskańsku – jak zrobić?

  1. 1. Filety umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i kostek. Przekroić wzdłuż na 2 cieńsze filety, odciąć polędwiczki. Całe mięso doprawić solą, pieprzem, oregano, natrzeć startym czosnkiem i wysmarować łyżką oliwy. Na tym etapie kurczaka można odstawić do zamarynowania (jeśli mamy czas).
  2. Mięso obtoczyć w mące, następnie kłaść na rozgrzaną dużą patelnię z 2 łyżkami oliwy i smażyć po ok. 3,5 minuty z każdej strony, aż kurczak ładnie się zrumieni. W razie potrzeby obsmażać na raty.
  3. Zdjąć kurczaka z patelni i odłożyć na talerz. Na tę samą patelnię wlać bulion i zagotować. Włożyć mięso i obłożyć pokrojonymi suszonymi pomidorami wyjętymi z zalewy. Gotować przez ok. 1 minutę, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć gotowanie.
  4. Wlać śmietankę i zagotować. Posypać szpinakiem i wcisnąć go w sos aby listki zwiędły. Po ok. 1 – 2 minutach gotowania, gdy sos będzie już gęsty, odstawić danie z patelni.

Podawać z wybranym dodatkiem posypując tartym serem.

Kurczak po Toskańsku – dodatkowe informacje

PROPOZYCJA PODANIA

makaron / ziemniaki / kluski śląskie / kopytka / gnocchi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurczak pieczony z pomarańczami
Następny przepis: Kurczak z warzywami w azjatyckim stylu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode