Kurczak pieczony z pomarańczami
Kurczak pieczony z pomarańczami to danie, które łączy w sobie smakowite mięso kurczaka z soczystymi pomarańczami, tworząc nietypowe połączenie na talerzu. Reinwencja klasycznego dania, ukochana przez smakoszy, które skradnie twoje serce swoją delikatnością. Ten przepis to doskonały pomysł na rodzinny obiad lub romantyczną kolację dla dwojga. Świeże pomarańcze dodają wyrafinowanego smaku – to pyszny sposób na połączenie mięsa z owocami. Na pewno zaskoczysz swoich gości tym oryginalnym daniem. Oto jak w łatwy sposób możesz zaskoczyć swoje kubki smakowe. Przygotuj się na eksplozję smaku z kurczakiem w pomarańczach!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1,3 kg kurczaka (dowolnych części)
- Marynata:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu
- sok z 1/2 pomarańczy (około 3-4 łyżki)
- skórka z 1/2 pomarańczy (starta)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz (do smaku)
- Dodatkowo:
- 1/2 pomarańczy
Kurczak pieczony z pomarańczami – jak zrobić?
xxxx – dodatkowe informacje
Z marynaty i soków – z pieczenia kurczaka – warto zrobić pyszny sos.
Tytuł: Kurczak pieczony z pomarańczami
Słowa kluczowe: kurczak w pomarańczach, kurczak w pomarańczy
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak pieczony z owocami
Następny przepis: Kurczak po Toskańsku