Kurczak nadziewany kaszą i grzybami
Jednym z ulubionych dań wielu rodzin jest kurczak faszerowany kaszą i pieczarkami. Dzięki swoim uniwersalnym smakom oraz starannemu przyrządzaniu, niewątpliwie zasługuje on na swoje prestiżowe miejsce wśród innych. Składniki kurczaka nadziewanego są wyjątkowo proste i łatwo dostępne, co jednak nie umniejsza elegancji i wyrafinowania tego dnia. Kurczak faszerowany kaszą i pieczarkami to perfekcyjne połączenie delikatnego mięsa z aromatycznymi grzybami i puszystą kaszą. To danie będzie smakować zarówno miłośnikom tradycyjnej polskiej kuchni, jak i tym, którzy cenią sobie eksperymentowanie w kuchni. Jest to bez wątpienia obiad, który zadowoli wszystkich domowników.
Składniki:
- 1 kurczak (około 1,5 kg)
- 1 woreczek kaszy (100g)
- około 30 g suszonych grzybów (ewentualnie pieczarki)
- 1 cebula, 1 jajko, 2 łyżki masła
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, majeranek, czosnek (3-4 ząbki), natka pietruszki (około pół pęczka)
Kurczak nadziewany kaszą i grzybami – jak zrobić?
- Kaszę ugotować, grzyby suszone namoczyć i ugotować. Wystudzone pokroić na około 1 cm kawałki. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać grzyby, chwilę smażyć. Dodać kaszę, wymieszać, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem. Dodać surowe jajko i około pół pęczka posiekanej natki pietruszki. Kurczaka umyć i osuszyć. Dokładnie natrzeć mięso przyprawami i czosnkiem w środku i na zewnątrz. Napełnić przygotowanym farszem. Zszyć kurczaka. Na dno brytfanny rozłożyć dwie łyżki masła. Ułożyć kurczaka, piec pod przykryciem 1 godz 30 min w temperaturze 180ºC.
Słowa kluczowe: kurczak faszerowany kaszą i pieczarkami, kurczak nadziewany kaszą
Kurczak nadziewany kaszą i grzybami – dodatkowe informacje
Podawać z ulubioną surówką.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak nabity w butelkę
Następny przepis: Kurczak pieczony na puszce piwa