Kurczak nabity w butelkę
Kurczak nabity w butelkę to nietypowy przepis, który dodaje odrobinę ekscytacji do twojego regularnego spotkania przy grillu. Ta egzotyczna metoda przygotowywania kurczaka jest nie tylko atrakcyjnym sposobem podawania, ale także sprawia, że mięso jest niezwykle soczyste i pełne smaku. Prawidłowo przygotowany, prezentuje się doskonale na stole, a niecodzienny sposób gotowania zaskoczy twoich gości. Ten przepis na kurczaka nabitego w butelkę z pewnością stanie się hitem twojego letniego grilla. Wypróbuj coś innego w kuchni i zaskocz swoje podniebienie niezwykle aromatycznym i wilgotnym kurczakiem.
Składniki:
- 1 duży kurczak
- 1 butelka piwa
- 0,5 kg ziemniaków
- 3-4 marchewki
- 1-2 pietruszki
- 2-3 cebule
- olej
- Marynata:
- 3 łyżki oleju
- 1-2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka soli
- 1-2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1-2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka oregano, tymianku lub ziół prowansalskich
Kurczak nabity w butelkę – jak zrobić?
- Z podanych składników przygotować marynatę.
- Kurczaka oczyszczamy i dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Następnie nacieramy go przygotowaną marynatą z każdej strony, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce. Kurczaka należy zamarynować dzień przed pieczeniem (jeśli nie ma takiej możliwości minimum 2-3 godziny przed pieczeniem).
- Butelkę z piwem odmaczamy tak, aby zdjąć etykietki. Otwieramy i nabijamy na nią zamarynowanego kurczaka, tak by szyjka butelki była u góry.
- Tak przygotowanego kurczaka stawiamy na blaszce (bo piwo będzie wyciekać podczas pieczenia). Pieczemy w 200 stopniach, czas – w zależności od wagi kurczaka, przyjmuje się 1 godz na 1 kg. Pieczemy na grzaniu góra-dół, na ostatnie pół godziny można dać termoobieg.
- Warzywa obieramy i kroimy w cząstki. Układamy je dookoła kurczaka, skrapiamy olejem i posypujemy pieprzem i solą oraz ziołami prowansalskimi.
- Po upieczeniu kurczaka porcjujemy go za pomocą nożyczek do mięsa i przed podaniem delikatnie powalamy piwem pozostałym w butelce.
xxxx – dodatkowe informacje
Jeśli przygotujemy kurczaka nabitego w butelkę, będzie miał pyszny, korzenny aromat. W przepisie można wykorzystać dowolną, swoją ulubioną marynatę.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak na ostro z warzywami
Następny przepis: Kurczak nadziewany kaszą i grzybami