Kurczak faszerowany makaronem

Kurczak faszerowany makaronem

Przepis na kurczaka faszerowanego makaronem to połączenie dwóch klasycznych składników w niebanalny sposób. Działa to podwójnie: na pierwszy rzut oka jest to proste, smaczne danie, które zaskakuje swoją nietypową formą przy jedzeniu. Idealne na niedzielny obiad w gronie rodzinnym czy elegancką kolację w towarzystwie przyjaciół. Drobna innowacja, jaką jest makaron nadziewany kurczakiem, daje temu przepisowi dodatkowego uroku i sprawia, że jest nie tylko smaczny, ale również interesujący. Jeżeli szukasz coś więcej niż tradycyjny kurczak pieczony czy makaron z sosem, ten przepis na pewno przyciągnie Twoją uwagę.

Składniki:

  • Kawałek kurczaka o wadze około 1,7 kg
  • 1 ½ szklanki ugotowanego makaronu al dente
  • Najlepsze małe kolanka
  • 1 szklanka grubo pokrojonych pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka drobniutko pokrojona
  • ½ drobniutko pokrojonej papryki czerwonej
  • Gałązka świeżego tymianku lub 1/3 łyżeczki tymianku suszonego
  • Gałązka świeżej bazylii lub 1/3 łyżeczki bazylii suszonej
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka oleju
  • Sól
  • 5-10 łyżek śmietanki
  • Po 1 łyżeczce masła i mąki oraz odrobina mleka do rozmieszania zasmażki

Kurczak faszerowany makaronem – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Umyj kurczaka, pozbądź się szyi, skrzydełek i kupra, pozostawiając wystarczającą ilość skóry do zabezpieczenia otworów.
  2. Natrzeć kurczaka solą, olejem i mieloną papryką, a następnie odstawić na pół godziny.
  3. Na patelni zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać pokrojone pieczarki i paprykę.
  4. Makaron ugotować i wymieszać z przesmażonymi warzywami.
  5. Przygotować sos z białej zasmażki i wymieszać z makaronem i warzywami.
  6. Wypełnić kurczaka przygotowanym farszem, zepnąć otwór po faszerowaniu szpilką kuchenną.
  7. Umieścić kurczaka w brytfance i piec w nagrzanym do 170 stopni Celsjusza piekarniku przez 1 ½ godziny.
  8. Podczas pieczenia doglądać i podlewać kurczaka małą ilością sosu lub ciepłą wodą.
  9. Przygotować sos do polania porcji na talerzu: śmietankę odparować na rozgrzanej patelni, dodając powoli część sosu wytworzonego podczas pieczenia i mieloną paprykę, stale kontrolując gęstość sosu.

główne składniki potrawy

Słowa kluczowe: makaron nadziewany kurczakiem

Kurczak faszerowany makaronem – dodatkowe informacje

Sos ze śmietanki powinien posiadać konsystencję śmietany. Zmieszanie farszu makaronowego sosem na zasmażce sklei nieco makaron


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurczak faszerowany kaszą gryczaną
Następny przepis: Kurczak faszerowany mięsem mielonym i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode