Kurczak faszerowany makaronem
Przepis na kurczaka faszerowanego makaronem to połączenie dwóch klasycznych składników w niebanalny sposób. Działa to podwójnie: na pierwszy rzut oka jest to proste, smaczne danie, które zaskakuje swoją nietypową formą przy jedzeniu. Idealne na niedzielny obiad w gronie rodzinnym czy elegancką kolację w towarzystwie przyjaciół. Drobna innowacja, jaką jest makaron nadziewany kurczakiem, daje temu przepisowi dodatkowego uroku i sprawia, że jest nie tylko smaczny, ale również interesujący. Jeżeli szukasz coś więcej niż tradycyjny kurczak pieczony czy makaron z sosem, ten przepis na pewno przyciągnie Twoją uwagę.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Kawałek kurczaka o wadze około 1,7 kg
- 1 ½ szklanki ugotowanego makaronu al dente
- Najlepsze małe kolanka
- 1 szklanka grubo pokrojonych pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka drobniutko pokrojona
- ½ drobniutko pokrojonej papryki czerwonej
- Gałązka świeżego tymianku lub 1/3 łyżeczki tymianku suszonego
- Gałązka świeżej bazylii lub 1/3 łyżeczki bazylii suszonej
- 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka oleju
- Sól
- 5-10 łyżek śmietanki
- Po 1 łyżeczce masła i mąki oraz odrobina mleka do rozmieszania zasmażki
Kurczak faszerowany makaronem – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Umyj kurczaka, pozbądź się szyi, skrzydełek i kupra, pozostawiając wystarczającą ilość skóry do zabezpieczenia otworów.
- Natrzeć kurczaka solą, olejem i mieloną papryką, a następnie odstawić na pół godziny.
- Na patelni zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać pokrojone pieczarki i paprykę.
- Makaron ugotować i wymieszać z przesmażonymi warzywami.
- Przygotować sos z białej zasmażki i wymieszać z makaronem i warzywami.
- Wypełnić kurczaka przygotowanym farszem, zepnąć otwór po faszerowaniu szpilką kuchenną.
- Umieścić kurczaka w brytfance i piec w nagrzanym do 170 stopni Celsjusza piekarniku przez 1 ½ godziny.
- Podczas pieczenia doglądać i podlewać kurczaka małą ilością sosu lub ciepłą wodą.
- Przygotować sos do polania porcji na talerzu: śmietankę odparować na rozgrzanej patelni, dodając powoli część sosu wytworzonego podczas pieczenia i mieloną paprykę, stale kontrolując gęstość sosu.
Słowa kluczowe: makaron nadziewany kurczakiem
Kurczak faszerowany makaronem – dodatkowe informacje
Sos ze śmietanki powinien posiadać konsystencję śmietany. Zmieszanie farszu makaronowego sosem na zasmażce sklei nieco makaron
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak faszerowany kaszą gryczaną
Następny przepis: Kurczak faszerowany mięsem mielonym i pieczarkami