Kurczak faszerowany kaszą gryczaną
Składniki:
- 1 kurczak
- 125 gram kaszy gryczanej z grzybami
- 2 duże cebule
- 1 jajko
- olej
- 2 łyżki majeranku
- 10 ząbków czosnku
- sól i pieprz
- ziele angielskie
- liście laurowe
Kurczak faszerowany kaszą gryczaną – jak zrobić?
-
1.
Na początku musimy przygotować marynatę. Do miski wlewamy około 0,5 szklanki oleju, dodajemy majeranek, 1,5 łyżeczki soli, sporo pieprzu, 3 liścia laurowe, 4 ziela angielskie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek – dokładnie mieszamy. Z kurczaka musimy wyciągnąć kości (zostawiamy tylko te na nogach), delikatnie odcinamy je od skóry. Kurczaka wkładamy do przygotowanej marynaty i odstawiamy do lodówki na 20 godzin. Marynatę wkładamy również do wnętrza kurczaka
-
2.
Przygotowujemy farsz. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie przez 18 minut. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i przesmażamy na nim pokrojone w kostkę cebule, kiedy się zrumienią, zdejmujemy z ognia i dodajemy odcedzoną kaszę. Czekamy aż wszystko ostygnie, a następnie wbijamy kurze jajko, dodajemy sól oraz pieprz do smaku i całość mieszamy. Farsz jest już przygotowany do nakładania.
-
3.
Kurczaka wyciągamy z marynaty – zaszywamy dziury po wyjęciu skrzydełek oraz zaczynamy zszywać od strony szyi. Kiedy mniej więcej dojdziemy do poziomu piersi nakładamy przygotowany farsz z kaszy gryczanej – równomiernie rozkładamy na całej powierzchni kurczaka – zszywamy do końca. Kurczaka wkładamy do kuchennego rękawa, polewamy pozostałą marynatą i pieczemy przez ok 90 minut w temp. 180*. Z gorącego kurczaka wyciągamy sznurki i od razu kroimy na talerze, podajemy do obiadu z ziemniakami i surówką.
Kurczak faszerowany kaszą gryczaną – dodatkowe informacje
Farsz luźno nakładamy do środka, jeśli będzie go za dużo, to w trakcie pieczenia napęcznieje i szwy mogą pęknąć.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak duszony w porach
Następny przepis: Kurczak faszerowany makaronem