Kurczak faszerowany kaszą gryczaną

Kurczak faszerowany kaszą gryczaną

Kurczak faszerowany kaszą gryczaną to wyśmienity przepis na aromatyczne, soczyste danie jednogarnkowe, które zapewne zadowoli każde podniebienie. To harmonijne połączenie kurczaka nadziewanego proteinową kaszą gryczaną, z dodatkiem ziołowych akcentów. Kurczak przyrządzony w ten sposób prezentuje się niezwykle atrakcyjnie na stole, a jego intensywny smak z pewnością poradzi sobie na każdej rodzinnej uroczystości czy przyjęciu. Idealne na niedzielny obiad, ale także na specjalne okazje. Przygotuj swój ulubiony dodatek oraz sos, który idealnie skomponuje się z mięsem i kaszą gryczaną. Dobrze wygląda, smakuje jeszcze lepiej – zdecydowanie warto spróbować tego przepisu!

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 125 gram kaszy gryczanej z grzybami
  • 2 duże cebule
  • 1 jajko
  • olej
  • 2 łyżki majeranku
  • 10 ząbków czosnku
  • sól i pieprz
  • ziele angielskie
  • liście laurowe

Kurczak faszerowany kaszą gryczaną – jak zrobić?

  1. 1.

    Na początku musimy przygotować marynatę. Do miski wlewamy około 0,5 szklanki oleju, dodajemy majeranek, 1,5 łyżeczki soli, sporo pieprzu, 3 liścia laurowe, 4 ziela angielskie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek – dokładnie mieszamy. Z kurczaka musimy wyciągnąć kości (zostawiamy tylko te na nogach), delikatnie odcinamy je od skóry. Kurczaka wkładamy do przygotowanej marynaty i odstawiamy do lodówki na 20 godzin. Marynatę wkładamy również do wnętrza kurczaka

  2. 2.

    Przygotowujemy farsz. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie przez 18 minut. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i przesmażamy na nim pokrojone w kostkę cebule, kiedy się zrumienią, zdejmujemy z ognia i dodajemy odcedzoną kaszę. Czekamy aż wszystko ostygnie, a następnie wbijamy kurze jajko, dodajemy sól oraz pieprz do smaku i całość mieszamy. Farsz jest już przygotowany do nakładania.

  3. 3.

    Kurczaka wyciągamy z marynaty – zaszywamy dziury po wyjęciu skrzydełek oraz zaczynamy zszywać od strony szyi. Kiedy mniej więcej dojdziemy do poziomu piersi nakładamy przygotowany farsz z kaszy gryczanej – równomiernie rozkładamy na całej powierzchni kurczaka – zszywamy do końca. Kurczaka wkładamy do kuchennego rękawa, polewamy pozostałą marynatą i pieczemy przez ok 90 minut w temp. 180*. Z gorącego kurczaka wyciągamy sznurki i od razu kroimy na talerze, podajemy do obiadu z ziemniakami i surówką.

Kurczak faszerowany kaszą gryczaną – dodatkowe informacje

Farsz luźno nakładamy do środka, jeśli będzie go za dużo, to w trakcie pieczenia napęcznieje i szwy mogą pęknąć.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurczak duszony w porach
Następny przepis: Kurczak faszerowany makaronem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode