Kurczak duszony w porach
Kurczak duszony w porach to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych dań na bazie mięsa. Ten przepis jest idealny dla osób szukających ciekawych smaków i odkrywczych połączeń. Filet z kurczaka, zasłodzony delikatnie duszonymi porami, tworzy wyrazisty, ale jednocześnie subtelnym w smaku danie. Drobno krojone pory nadają potrawie niepowtarzalnego aromatu i świetnie komponują się z mięsem, podkreślając jego soczystość. Przepis na kurczaka duszonego w porach to doskonały wybór na rodzinny obiad, ale sprawdzi się również podczas uroczystego przyjęcia. Mnogość smaków zachwyci Twoich gości i z pewnością zostanie doceniona przez najbardziej wymagające podniebienia.
admin
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 2 średnie pory
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- Pęczek natki pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
- Przyprawa do kurczaka
- Zioła prowansalskie
- 2 łyżki serka mascarpone
- Olej
Kurczak duszony w porach – jak zrobić?
-
Fileta opłukaj i pokrój w kostkę.
Pora i cebulę obierz i pokrój w pół plasterki.
Na patelni rozgrzej olej dodaj cebulę chwilę podsmaż dodaj pora, a następnie fileta i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dopraw solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i ziołami prowansalskimi duś około 20 minut, w razie potrzeby podłej wodą, dodaj pokrojoną natkę pietruszki i serek mascarpone. Wszystko dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia serka.
Kurczak duszony w porach – dodatkowe informacje
Kurczaka podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: KURCZAK CURRY Z RYŻEM Z PIEKARNIKA
Następny przepis: Kurczak faszerowany kaszą gryczaną