Kurczak a’la KFC
Miłośnicy kuchni fast food z pewnością nie odmówią sobie przyjemności zjedzenia aromatycznego, idealnie panierowanego kurczaka prosto z KFC. A co by było, gdybyśmy mogli zreplikować ten niepowtarzalny smak w domowych warunkach? Nasz przepis na kurczaka a’la KFC to absolutny hit, który dostarczy Ci takiego samego przeżycia, jak zamówienie ulubionej potrawy. Sekretem doskonałego smaku jest oryginalna marynata KFC, która zawsze nadaje kurczakowi niepowtarzalny, wyrazisty smak. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak prosto zrobić pysznego kurczaka niczym z ulubionego fast foodu!
Piotr Zieliński
Składniki:
- kawałki kurczaka np. Skrzydełka, pałki, pierś (U mnie były 2 piersi)
- Marynata
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1 kopiata łyżka mąki poznańskiej
- pół łyżeczki przyprawy do mięs
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta curry
- szczypta pieprzu
- 1/4 łyżeczki vegety
- sól do smaku
- Dodatkowo olej do smażenia
- mąka
Kurczak a’la kfc – jak zrobić?
-
1.
Ze składników przygotowujemy marynatę. Marynata musi być delikatnie słonawa. Mięso dzielimy na kawałki np: paski. Skrzydełka kroimy po kostkach małych tzw. lotek nie smażymy. Wrzucamy kawałki mięsa do marynaty i odstawiamy na dobre pół godziny. -
2.
Mięso po kawałku obtaczamy w mące i ściskamy, aby się dobrze po obklejało mąką. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Smacznego.
xxxx – dodatkowe informacje
Olej po usmażeniu mięsa letni filtrujemy przez drobne sitko, ja używam filtrów do ekspresów i letni sobie przelewam. Troszkę to trwa, ale zostawiam sobie do następnych kawałków i zmieniam co jakiś czas.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak 5 smaków
Następny przepis: Kurczak a'la Magda Gessler