Kurczak 5 smaków
Kurczak 5 smaków to doskonała propozycja dla każdego, kto kocha kreatywne połączenia smaków. Tej niepowtarzalnej potrawy nie znajdziesz w każdym menu, ale dzięki naszemu przepisowi będziesz mógł zasmakować jej w zaciszu swojego domu. Smaki słodki, kwaśny, gorzki, słony i ostry łączą się tu w sposób harmonijny, tworząc niepowtarzalną kompozycję, która rozpieszcza podniebienie. Kurczak na 5 smaków to prawdziwy festiwal kulinarnych doznań, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Przygotuj się, by odkryć nowe kulinarne horyzonty.
Piotr Zieliński
Składniki:
- ok. 60 dag filetów z kurczaka
- 9 ziemniaków
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 3 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- po 1/2 łyżeczki cynamonu i curry
- oliwa, olej
- 4 plastry ananasa
- sól, pieprz
- 250 ml śmietanki 18-proc.
- rozmaryn
- klarowane masło
- mąka
- kostka rosołowa
Kurczak 5 smaków – jak zrobić?
- Ziemniaki gotujemy we wrzącej osolonej wodzie w mundurkach na półtwardo. Odcedzamy i obieramy.
- Filety nacieramy 2 łyżeczkami przyprawy 5 smaków wymieszanych z oliwą. Obwiązujemy sznurkiem. Gotujemy 12 minut w zamkniętym worku foliowym (powietrze usuwamy).
- Pokrojone marchewki i cebule smażymy na maśle z solą, pieprzem i rozmarynem. Ziemniaki kroimy w cząstki i rumienimy w głębokim oleju.
- Ananasa, a później filety lekko rumienimy na maśle. Mięso kroimy w plastry.
- Przygotowujemy sos: na gorący tłuszcz po smażeniu wlewamy nieco wody i śmietankę. Dodajemy resztę przyprawy, cynamon, curry i kostkę rosołową. Zagęszczamy mąką. Podajemy do mięsa z warzywami.
Kurczak 5 smaków – dodatkowe informacje
Rady redakcyjnej kucharki Krystyny:
– Filety natarte przyprawami dobrze jest zostawić na kilka godzin w lodówce.
– Plastry kurczaka można również podać na smażonych warzywach z mrożonki, np. mieszanki chińskiej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurabiedes - greckie ciasteczka maślane z migdałami
Następny przepis: Kurczak a'la KFC