Kurabiedes - greckie ciasteczka maślane z migdałami

Kurabiedes – greckie ciasteczka maślane z migdałami

Przeżyj słodki kąsek greckiej tradycji dzięki temu przepisowi na Kurabiedes. Te maślane ciasteczka, wzbogacone o delikatne kawałki migdałów to prawdziwy rarytas, i znak rozpoznawczy kuchni greckiej. Znajdują swoje miejsce na stołach podczas świąt i specjalnych okazji, ale smakują równie dobrze przy codziennej filiżance herbaty. Poczuj aromat migdałów oraz masła i przenieś się myślami na słoneczne plaże Grecji. Tuż obok popularnych baklavas, greckie ciasteczka migdałowe Kurabiedes są nieodłącznym elementem greckiej słodkiej kultury. Bez względu na moment czy okazję, to ciastko wprowadzi smakową alegorię słonecznej Grecji do twojego domu. Zapraszamy do odkrycia przepisu na kourabiedes.

Składniki:

  • Na 70-80 średnich ciasteczek:
  • 500g mąki pszennej
  • 250g masła
  • 80g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40ml koniaku
  • 125g drobno posiekanych migdałów
  • 50ml wody różanej – do skropienia gorących ciastek
  • cukier puder – do posypania

Kurabiedes – greckie ciasteczka maślane z migdałami – jak zrobić?

  1. Miękkie masło należy ubić na gładką masę.
  2. Następnie stopniowo dodawać wszystkie składniki (oprócz wody różanej).
  3. Kolejnym krokiem jest dokładne wyrobienie ciasta i wykrawanie dowolnych kształtów ciastek. Ciasto ciężko się wyrabia, jest bardzo kruche, ale warto się pomęczyć.
  4. Ciastka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Z porcji wychodzą dwie pełne, duże blachy ciastek.
  5. Piekarniki rozgrzewamy do 160 stopni i pieczemy ciastka ok 20 minut.
  6. Tuż po upieczeniu gorące ciasteczka skrapiamy wodą różaną i posypujemy cukrem pudrem.

Kurabiedes – dodatkowe informacje

Woda różana nadaje jeszcze wspanialszy aromat, ale jeśli jej nie mamy, można pominąć. Zamiast koniaku można użyć odrobiny czystego alkoholu lub ewentualnie całkowicie pominąć.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kulki z kurczaka w cieście kokosowym
Następny przepis: Kurczak 5 smaków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode