kulki z zielonych śledzi w zalewie

kulki z zielonych śledzi w zalewie

Kulki z zielonych śledzi w zalewie to klasyczna przekąska, która przypomina o smaku tradycyjnych, domowych potraw. Śledzionka, zwane czasem zielonymi śledziami, poddane procesowi kiszenia, zyskują wyjątkowy, intensywny smak. W połączeniu z aromatyczną zalewą octową, stworzą nietuzinkowy dodatek do tarty czy ziemniaków. Prosty w wykonaniu, oryginalny przepis to doskonała odpowiedź na pytanie: „Czy można mrozić śledzie matiasy?”. Wystarczy zamrozić kuleczki śledziowe w zalewie, aby cieszyć się ich smakiem przez dłuższy czas. To propozycja dla wszystkich miłośników regionalnej kuchni. Kulki śledziowe pokochasz od pierwszego kęsa!

Składniki:

  • 1 kilogram świeżych śledzi
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do smażenia
  • tłuszcz do smażenia
  • na zalewę:
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu
  • płaska łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego
  • 2 cebule

Kulki z zielonych śledzi w zalewie – jak zrobić?

  1. 1.

    Śledzie wypłukać i zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajka, starty czosnek i posiekaną cebulę. Wymieszać. Bułki tartej dodać tyle, żeby masa nie była zbyt rzadka aby dało się formować kulki. Mokrymi rękami lepić kulki i panierować w bułce tartej. Usmażyć na oleju, przełożyć do dużego słoja lub innego zamykanego naczynia.

  2. 2.

    Wodę zagotować. Cebulę pokroić w piórka i włożyć do wody. Dodać resztę składników i gotować kilka minut. Wystudzić. Zimną zalewą zalać kulki, zamknąć i wstawić do lodówki. Nadają się do jedzenia po około 3 dniach, ale spokojnie mogą stać w lodówce nawet kilka tygodni.

kulki z zielonych śledzi w zalewie – dodatkowe informacje

Gdyby ktoś nie wiedział, zielone śledzie można kupić w sklepach rybnych (w supermarketach nie spotkałam), nie są mocno nasolone więc nie trzeba ich moczyć. Niestety nie można ich długo przechowywać na surowo (dzień lub dwa) ale można je mrozić.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kulki z mleka w proszku obtoczone kokosem
Następny przepis: Kumpir - zapiekany ziemniak turecki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode