Kulki z kurczaka w cieście kokosowym
Dzisiaj zapraszamy na tropikalną ucztę – kulki z kurczaka w cieście kokosowym! To propozycja, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom egzotycznych smaków. Ta orientalna potrawa łączy w sobie soczystość kurczaka z subtelnością kokosa, tworząc niepowtarzalną kompozycję aromatów. Kurczak w cieście kokosowym to doskonały pomysł na rodzinny obiad lub szybki przekąski na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. To danie, które zachwyci nietypowym połączeniem składników i oryginalnością podania. Przepis jest prosty i nie wymaga wiele czasu, a efekt końcowy z pewnością przekroczy wasze oczekiwania!
admin
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100g wiórek kokosowych
- 2 piersi z kurczaka (raczej niewielkie, ok 600g)
- 2 jajka
- pół opakowania proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Kulki z kurczaka w cieście kokosowym – jak zrobić?
- Pierś z kurczaka kroimy w większą kostkę, solimy i pieprzymy, mieszamy i odstawiamy na czas robienia ciasta. Do średniej miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, łączymy ze sobą. Do tego przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i łączymy składniki tak, by powstała jednolita masa. Dodajemy cukier oraz wiórki kokosowe. Mieszamy. W głębokim naczyniu nagrzewamy taką ilość oleju, jak na pączki. W tym czasie w cieście zanurzamy kawałki kurczaka, najlepiej każdy kęsek nabijać na patyczek do szaszłyka i zamaczać. Można również robić to za pomocą łyżki. Kuleczki wrzucamy na olej tak by w miarę swobodnie pływały. Uwaga! Nie smażymy na agresywnym ogniu! Wtedy istnieje ryzyko, że kurczak się nie usmaży, a jedynie ciasto. Ja na każdą ze stron kulki przeznaczałam 4 minuty. Po usmażeniu kulki wyciągamy na ręcznik papierowy, by odsączyły się z tłuszczu. Doskonale smakują podane z ryżem i słodkim sosem chilli.
Kulki z kurczaka w cieście kokosowym – dodatkowe informacje
Jeśli zostanie ci ciasto, możesz je dosłodzić i zrobić z niego racuszki 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczaczki z jajek na twardo
Następny przepis: Kurabiedes - greckie ciasteczka maślane z migdałami