Kulki rumowe, daktylowo – orzechowe
Kulki rumowe, daktylowo-orzechowe to wyszukane i wyrafinowane przysmaki, które powinny zagościć na każdym eleganckim stole. Są doskonałe na formalne przyjęcia, ale również genialne dla osób poszukujących nowych smaków na codzień. W połączeniu ze szlachetnym rumem, soczyste daktyle i chrupiące orzechy tworzą wyrazisty, niepowtarzalny smak. Ich ciężko jest się oprzeć – stanowią idealne połączenie słodkości, alkoholowego ciepła i nuty orzechowej. Są one również doskonałym wyborem na prezent, gdyż ich nietypowy skład zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Czy jesteś gotowy na wypróbowanie kuleczek rumowych?
Piotr Zieliński
Składniki:
- 100 g suszonych daktyli
- 150 g orzechów włoskich
- 20 – 40 g rumu 38%
- 10 g ciemnego kakao
- do wyboru dowolna posypka: mielone orzechy, kakao, wiórki kokosowe…
Kulki rumowe, daktylowo – orzechowe – jak zrobić?
- Do naczynia przekładamy wszystkie składniki i blendujemy na jednolitą masę. Możemy najpierw zblendować orzechy, jeżeli obawiamy się że nasz mikser-blender może sobie nie poradzić.
- Z gotowej masy lepimy niewielkie kulki i obtaczamy w ulubionej posypce. Schładzamy w lodówce.
Smacznego 🙂
Kulki rumowe, daktylowo – orzechowe – dodatkowe informacje
Z podanej proporcji uzyskamy 14 małych, magicznych rumowych kulek, które potrafią szybko znikać 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: KULKI RYBNE W ZALEWIE OCTOWEJ
Następny przepis: KULKI TIRAMISU