Kulebiak z rybą

Kulebiak z rybą

Podzielimy się z wami wyjątkowym przepisem na smakowity, sycący i tradycyjny kulebiak z rybą. Jest to znakomite danie na niedzielny obiad, które z pewnością zachwyci każdego miłośnika kuchni rosyjskiej. Kulebiak z rybą to dopracowana kompozycja smaków, gdzie ciasto drożdżowe otula soczystą rybę, połączoną z aromatycznymi warzywami oraz jajem. Właśnie takie połączenie składników daje gwarancję niepowtarzalnego smaku. Zapewniamy, że ten kulebiak umili grudniowe popołudnia i stanie się miłym dodatkiem do świątecznego stołu.

Składniki:

  • 500 g ciasta francuskiego
  • 700 g filetów z mintaja
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 500 g pieczarek
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • sok z 1 cytryny
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól
  • pieprz

Kulebiak z rybą – jak zrobić?

  1. Filety z ryby zalać bulionem i zagotować. Odcedzić od bulionu, wystudzić i drobno pokroić. Dodać ugotowany ryż. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć wraz z pieczarkami na maśle do odparowania wody, a następnie dodać do ryby. Jajka ugotować na twardo i drobno pokroić, dodać do farszu, a następnie posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. Jeden płat ciasta wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem. Odciąć pasek ciasta, który nam posłuży do zrobienia dekoracji. Wyłożyć farsz zostawiając margines 2 cm po bokach. Przyłożyć drugim płatem ciasta i skleić ze wszystkich stron. Udekorować resztkami ciasta i posmarować całość żółtkiem. Piec w 200 stopniach C około 45 minut.

Kulebiak z rybą – dodatkowe informacje

Podawać na ciepło z barszczykiem


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kuleczki Bounty
Następny przepis: Kuleczki Rafaello z kaszy jaglanej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode