Kule mocy

Kule mocy

Kule mocy to prawdziwe paliwo dla twojego organizmu. Idealna przekąska, która dostarczy ci niezbędną energię i witalność. Bez sztucznych dodatków, tylko naturalne składniki: orzechy, miód, owoce suszone, nasiona chia, kakao, rodzynki i wiele innych w zależności od twoich preferencji. Ten przepis jest niezwykle prosty, bezpieczny i ekonomiczny. Kule mocy to prawdziwy superfood, mają one wszystko – białko, zdrowe tłuszcze, błonnik, minerały i witaminy. Dzięki nim możesz pokonać każde wyzwanie! Ta przekąska to doskonały wybór dla osób aktywnych fizycznie, ale też dla tych, którzy szukają zdrowego odpowiednika dla słodyczy.

Składniki:

  • Na kurczaka:
    • średnia pierś z kurczaka
    • 3/4 szklanki mleka
    • 2 jajka
    • 5 łyżek wiórków kokosowych
    • 1 szklanka mąki
    • łyżka proszku do pieczenia
    • łyżka cukru
    • łyżeczka soli
    • pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • Na ryż z warzywami:
    • torebka ryżu
    • paczka mrożonych warzyw chińskich
    • 2 łyżki oleju rzepakowego
    • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
    • pół łyżeczki zielonej pasty curry
    • pół szklanki wody
    • 4 łyżki sosu sojowego
    • pół łyżeczki imbiru
    • szczypta pieprzu
    • pół łyżeczki papryki słodkiej
    • szczypta papryki chilli
  • Na surówkę:
    • pół małej główki białej kapusty
    • jedna średnia marchewka
    • mała cebula
    • 2/3 szklanki jogurtu greckiego
    • 1/3 szklanki mleka
    • 2 łyżeczki cukru
    • 2 łyżeczki octu jabłkowego
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • sól i pieprz do smaku
  • Dodatkowo:
    • 400 ml oleju rzepakowego do smażenia

„kule mocy” – jak zrobić?

  1. 1.
    Kurczaka umyć, oczyścić, pokroić na spore kawałki i obgotować w wodzie przez 5 minut. Odstawić do wystudzenia.
  2. 2.
    Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać, tak, aby nie było grudek. Ciasto ma konsystencję bardzo gęstej śmietany.
  3. 3.
    Ugotować ryż wg zaleceń na opakowaniu.
  4. 4.
    Przygotować warzywa: na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oleju, odczekać chwilę i wrzucić warzywa. Poddusić je przez 3 minuty i dodać wodę, przyprawy (sos sojowy, paprykę, imbir, pastę curry, pieprz) oraz koncentrat pomidorowy. Dusić na małym ogniu przez 10 minut, po czym dodać ugotowany ryż i dokładnie wymieszać.
  5. 5.
    Przygotować surówkę: kapustę drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach, cebulkę pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki sosu dokładnie połączyć i dodać do warzyw. Wymieszać.
  6. 6.
    Rozgrzać olej do smażenia kurczaka. Wystudzone kawałki mięsa obtaczać w cieście i wrzucać na rozgrzany, głęboki olej. Smażyć partiami do zezłocenia z każdej strony, a po usmażeniu odsączać z tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Kule mocy – dodatkowe informacje

Zielona pasta curry nie jest konieczna – jeśli nie mamy jej pod ręką możemy dodać więcej papryki lub pieprzu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kukurydziane placuszki z cukinii
Następny przepis: Kulebiak z dorszem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode