Kule mocy
Kule mocy to prawdziwe paliwo dla twojego organizmu. Idealna przekąska, która dostarczy ci niezbędną energię i witalność. Bez sztucznych dodatków, tylko naturalne składniki: orzechy, miód, owoce suszone, nasiona chia, kakao, rodzynki i wiele innych w zależności od twoich preferencji. Ten przepis jest niezwykle prosty, bezpieczny i ekonomiczny. Kule mocy to prawdziwy superfood, mają one wszystko – białko, zdrowe tłuszcze, błonnik, minerały i witaminy. Dzięki nim możesz pokonać każde wyzwanie! Ta przekąska to doskonały wybór dla osób aktywnych fizycznie, ale też dla tych, którzy szukają zdrowego odpowiednika dla słodyczy.
admin
Składniki:
- Na kurczaka:
- średnia pierś z kurczaka
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 1 szklanka mąki
- łyżka proszku do pieczenia
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- Na ryż z warzywami:
- torebka ryżu
- paczka mrożonych warzyw chińskich
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- pół łyżeczki zielonej pasty curry
- pół szklanki wody
- 4 łyżki sosu sojowego
- pół łyżeczki imbiru
- szczypta pieprzu
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta papryki chilli
- Na surówkę:
- pół małej główki białej kapusty
- jedna średnia marchewka
- mała cebula
- 2/3 szklanki jogurtu greckiego
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- Dodatkowo:
- 400 ml oleju rzepakowego do smażenia
„kule mocy” – jak zrobić?
-
1.
Kurczaka umyć, oczyścić, pokroić na spore kawałki i obgotować w wodzie przez 5 minut. Odstawić do wystudzenia. -
2.
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać, tak, aby nie było grudek. Ciasto ma konsystencję bardzo gęstej śmietany. -
3.
Ugotować ryż wg zaleceń na opakowaniu. -
4.
Przygotować warzywa: na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oleju, odczekać chwilę i wrzucić warzywa. Poddusić je przez 3 minuty i dodać wodę, przyprawy (sos sojowy, paprykę, imbir, pastę curry, pieprz) oraz koncentrat pomidorowy. Dusić na małym ogniu przez 10 minut, po czym dodać ugotowany ryż i dokładnie wymieszać. -
5.
Przygotować surówkę: kapustę drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach, cebulkę pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki sosu dokładnie połączyć i dodać do warzyw. Wymieszać. -
6.
Rozgrzać olej do smażenia kurczaka. Wystudzone kawałki mięsa obtaczać w cieście i wrzucać na rozgrzany, głęboki olej. Smażyć partiami do zezłocenia z każdej strony, a po usmażeniu odsączać z tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Kule mocy – dodatkowe informacje
Zielona pasta curry nie jest konieczna – jeśli nie mamy jej pod ręką możemy dodać więcej papryki lub pieprzu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kukurydziane placuszki z cukinii
Następny przepis: Kulebiak z dorszem