Kukurydziane gwiazdki - bezglutenowe i bez jajek

Kukurydziane gwiazdki – bezglutenowe i bez jajek

W dzisiejszym wpisie przedstawiamy wyjątkowy przepis na Kukurydziane gwiazdki – ciasteczka idealne dla osób na diecie bezglutenowej czy bezjajecznej. Te zachwycające, delikatne ciastka zrobione są z mąki kukurydzianej, co nadaje im niepowtarzalnego, słodko-kukurydzianego smaku. Mają piękny, gwiazdkowy kształt, który wprowadzi świąteczny nastrój w każdej porze roku. Co ważne, nasze Kukurydziane gwiazdki są przygotowywane bez użycia jajek, dzięki czemu są odpowiednie dla alergików i wegan. Doskonale smakują solo z filiżanką gorącego kakao lub jako dodatek do kawy lub herbaty.

Składniki:

  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 125 g margaryny lub masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka naturalnego ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki świeżego soku z cytryny/pomarańczy lub wody

Kukurydziane gwiazdki – bezglutenowe i bez jajek – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiewamy ze skrobią, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy zimna margarynę i rozdrabniamy blenderem lub ręcznie. Dodajemy ekstrakt waniliowy i stopniowo sok/wodę. Ciasto wyrabiamy, tak aby miało elastyczną konsystencję i się nie kruszyło.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy ciastka które następnie układamy na silikonowej macie lub papierze do pieczenia. Ciastka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złoto przez ok. 15 minut lub dłużej.

Kukurydziane gwiazdki – dodatkowe informacje

Aby ciastka bezglutenowe i bez jajek miały jeszcze bardziej wyczuwalny aromat cytryny lub pomarańczy, można dodać do nich otartą skórkę tych owoców.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kukurydza konserwowa na zimę
Następny przepis: Kukurydza z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode