Kukurydziane gwiazdki – bezglutenowe i bez jajek
W dzisiejszym wpisie przedstawiamy wyjątkowy przepis na Kukurydziane gwiazdki – ciasteczka idealne dla osób na diecie bezglutenowej czy bezjajecznej. Te zachwycające, delikatne ciastka zrobione są z mąki kukurydzianej, co nadaje im niepowtarzalnego, słodko-kukurydzianego smaku. Mają piękny, gwiazdkowy kształt, który wprowadzi świąteczny nastrój w każdej porze roku. Co ważne, nasze Kukurydziane gwiazdki są przygotowywane bez użycia jajek, dzięki czemu są odpowiednie dla alergików i wegan. Doskonale smakują solo z filiżanką gorącego kakao lub jako dodatek do kawy lub herbaty.
admin
Składniki:
- 200 g mąki kukurydzianej
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 125 g margaryny lub masła
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka naturalnego ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki świeżego soku z cytryny/pomarańczy lub wody
Kukurydziane gwiazdki – bezglutenowe i bez jajek – jak zrobić?
- Mąkę przesiewamy ze skrobią, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy zimna margarynę i rozdrabniamy blenderem lub ręcznie. Dodajemy ekstrakt waniliowy i stopniowo sok/wodę. Ciasto wyrabiamy, tak aby miało elastyczną konsystencję i się nie kruszyło.
- Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy ciastka które następnie układamy na silikonowej macie lub papierze do pieczenia. Ciastka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złoto przez ok. 15 minut lub dłużej.
Kukurydziane gwiazdki – dodatkowe informacje
Aby ciastka bezglutenowe i bez jajek miały jeszcze bardziej wyczuwalny aromat cytryny lub pomarańczy, można dodać do nich otartą skórkę tych owoców.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kukurydza konserwowa na zimę
Następny przepis: Kukurydza z grilla