Kukurydza z grilla

Kukurydza z grilla

Podczas ciepłych, letnich wieczorów, pachnących świeżo koszonym trawnikiem i zaproszeniem do grillowania, nie może zabraknąć aromatycznej, chrupiącej kukurydzy z grilla. Jest to jeden z najprostszych, ale jednocześnie najsmaczniejszych dodatków do grillowanych mięs i kiełbas. Intensywny smak słodkiej kukurydzy, podkreślony przez lekkie przypieki pochodzące z grilla, zadowoli podniebienia miłośników wszelkich grillowanych potraw. Przepis na kukurydzę z grilla to klasyka letnich spotkań na świeżym powietrzu, która nigdy nie wyjdzie z mody.

Składniki:

  • 2 kolby kukurydzy
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

Kukurydza z grilla – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. Odrywamy liście oraz „wąsy” znajdujące się pod liśćmi z kolby. Kukurydzę myjemy i gotujemy na półtwardo w szerokim garnku.
  2. Masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem, smarujemy kolby takim masełkiem i zawijamy w folię aluminiową.
  3. Kukurydza z grilla powinna być miękka i soczysta – czas grillowania zależy od jej rozmiaru czy wielkości ognia, dlatego najlepiej sprawdzać jej stopień zgrillowania na bieżąco – ogólnie 15 minut grillowania powinno wystarczyć. Zadbajmy też o to, by co jakiś czas kolby obrócić, by równomiernie się piekła.
  4. Jeśli chcemy uzyskać efekt przypieczenia kukurydzy, wyjmijmy ją z folii i zgrillujmy ją na dużym ogniu tuż przed podaniem.

Porady – Kukurydza z grilla – dodatkowe informacje

Kukurydza z grilla to wdzięczne danie, które możemy przygotować na wiele sposobów:

Do masła dodaj pół łyżeczki wędzonej papryki.

Suszone chilli wymieszaj z masłem i skórką startą z limonki i mieszaniną natrzyj kolby.

Kukurydzę posmaruj bazyliowym pesto, posyp startym parmezanem.

Sos sojowy wymieszaj z olejem sezamowym i ziarnami sezamu.

Kukurydza z grilla może być też grillowana w liściach, wtedy nie obgotowujemy jej przed wrzuceniem na ruszt, a jedynie usuwamy zewnętrzne liście i nitki, grillujemy dłużej, do miękkości, obracając co jakiś czas.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kukurydziane gwiazdki - bezglutenowe i bez jajek
Następny przepis: Kukurydziane placuszki bananowo - cynamonowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode