Kukułcze gniazda smażone w głębokim tłuszczu
Poznaj smak fascynującego przepisu na „Kukułcze gniazda smażone w głębokim tłuszczu”. To niezwykłe danie, które swoją nazwą nawiązuje do kształtu, w jakim serwowane są dania, może być idealnym dodatkiem do weekendowego menu. Kukułcze gniazdo to prosty przepis łączący składniki, które zazwyczaj mamy w swojej kuchni. Ta potrawa, chociaż wymaga trochę więcej czasu i cierpliwości, jest warta każdej poświęconej minuty. Efekt końcowy zachwyci nie tylko podniebienie smakosza, ale przede wszystkim zaskoczy go swoim niebanalnym wyglądem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1/2 kilograma mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 6 jajek na twardo
- 1 surowe jajko
- 1 średnia bułka pszenna
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- posiekana natka pietruszki – 2 łyżki
- 2 łyżki bułki tartej do masy
- sol, pieprz czarny, przyprawa uniwersalna
- bułka tarta do panierowania
- olej rzepakowy do smażenia
Kukułcze gniazda smażone w głębokim tłuszczu – jak zrobić?
- Mięso mielimy samemu w domu. Najlepiej użyć mieszanego, wołowego i wieprzowego w równej proporcji. Bułkę moczymy w mleku, odciskamy. Natkę pietruszki drobno siekamy.
- Gotujemy jajka na twardo. Cebulę, czosnek, bułkę mielimy razem z mięsem w maszynce.
- Wszystkie składniki razem mieszamy, wbijamy jajko, przyprawiamy do smaku. Wsypujemy bułkę tartą- do uzyskania gęstej konsystencji. Jajka ugotowane, obieramy i studzimy.
- Wyrobioną dobrze masą mięsną oblepiamy jajka na twardo, każde z osobna.
- Każdą kulkę jajeczno- mięsną, obtaczamy w tartej bułce.
- W głębokim rondlu lub na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kulki mięsne. Smażymy z obu stron na rumiano.
- Wyjmujemy, osączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy na gorąco, przekrojone na pół z dowolną surówką lub jako danie obiadowe z ziemniaczkami.
- Smacznego 🙂
Kukułcze gniazda smażone w głębokim tłuszczu – dodatkowe informacje
Do mięsa kukułczych gniazd możemy dodać także przemielone grzyby. Możemy użyć tylko mięsa drobiowego. Ten smażony przysmak doskonale sprawdzi się jako posiłek na zimno do zabrania na wycieczkę lub piknik. Jeśli podajemy danie samodzielnie, możemy je polewać sosem, na przykład pieczarkowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kukułkowiec ciasto Kukułka bez pieczenia
Następny przepis: Kukurydziane ciasteczka