Kugiel
Miłośnicy tradycyjnej polskiej kuchni będą zachwyceni tym przepisem na kugiel z mlekiem. Jest to danie charakterystyczne dla kuchni świętokrzyskiej, konkretnie z Przedborza, więc nieodłącznie związane z nim są określenia „kugiel przedborski” czy „kugiel przedborski przepis”. Kugiel to pieczony kisiel z mlekiem, kaszy manną i dobrze wyselekcjonowanych przypraw. Właśnie to połączenie składników sprawia, że jest to danie wyjątkowo rozgrzewające, idealne na chłodne wieczory. Zachęcam do skosztowania tego nietypowego przepisu i zapraszam do odkrywania tajników polskiej kuchni regionalnej.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 5 kg ziemniaków
- mięso (golonka tylna – bez kości; 0,5 kg żeberek)
- 2 cebule
- 1 litr mleka
- przyprawy – sól, pieprz
Kugiel – jak zrobić?
- Ziemniaki obieramy i ścieramy jak na placki ziemniaczane (dużym ułatwieniem staje się tu maszynka z możliwością ścierania). Razem z ziemniakami ścieramy również cebule. Starte ziemniaki przyprawiamy solą i pieprzem (sypiemy śmiało, masa nie może być mdła), wlewamy mleko i wszystko mieszamy. Do masy ziemniaczanej dodajemy surowe mięso. Rondel przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika i ustawiamy temperaturę 200 stopni, potem na kolejne 2 godziny – 180 stopni, po czym na ok. 2 godziny ustawiamy 150 stopni. Łącznie po 5 godzinach efekt jest palce lizać.
Słowa kluczowe: przepis na kugiel z mlekiem, kugiel przedborski przepis, kugiel przedborski, kugiel przepis
Kugiel – dodatkowe informacje
Konsystencja kugla będzie rzadka gdy będzie dobrze wypieczony.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kugiel
Następny przepis: Kucykowa Dolinka, czyli tort my little pony