Kugiel

Kugiel

Kugiel, zapożyczony z kuchni żydowskiej, to wyjątkowy przysmak, który jest niezwykle prosty do przygotowania, a jednocześnie niezwykle smaczny. Ten specyficzny danie, czasami nazywane również kugel, to połączenie kiszonych, startych jabłek, cebuli, ziemniaków oraz szereg wyrazistych przypraw. Kugiel to posiłek, który nie tylko rozgrzewa i syci, ale także wprowadza odrobinę egzotyki do codziennego jadłospisu. Jest to danie, które idealnie nadaje się na przykład na ciepły lunch w chłodne, jesienne dni czy na tradycyjną, niedzielną kolację. Doskonale sprawdza się również w roli przekąski na różnego rodzaju spotkania rodzinne czy towarzyskie.

Składniki:

  • 20 dużych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 4 pazurki czosnku
  • 0,5 kg mięsa od szynki, okrawek lub żeberek
  • przyprawa uniwersalna i pieprz do smaku

Kugiel – jak zrobić?

  1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, tak jak na placki ziemniaczane.
  2. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę.
  3. Mięso pokroić na kawałki.
  4. Do masy ziemniaczanej dodać pokrojoną cebulę, czosnek i mięso.
  5. Doprawić do smaku i wszystko razem wymieszać.
  6. Masę wylać na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190°C.
  7. Piec około 180 minut.

Kugiel – dodatkowe informacje

Kugiel przepisy, kugel przepis, kugiel. Kugiel należy podlać trochę olejem by nie był zbyt suchy. Najlepiej smakuje odgrzewany na patelni. Pyszota.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KRYZYSOWE RACUSZKI BEZ JAJEK
Następny przepis: Kugiel

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode