Kugiel
Kugiel, zapożyczony z kuchni żydowskiej, to wyjątkowy przysmak, który jest niezwykle prosty do przygotowania, a jednocześnie niezwykle smaczny. Ten specyficzny danie, czasami nazywane również kugel, to połączenie kiszonych, startych jabłek, cebuli, ziemniaków oraz szereg wyrazistych przypraw. Kugiel to posiłek, który nie tylko rozgrzewa i syci, ale także wprowadza odrobinę egzotyki do codziennego jadłospisu. Jest to danie, które idealnie nadaje się na przykład na ciepły lunch w chłodne, jesienne dni czy na tradycyjną, niedzielną kolację. Doskonale sprawdza się również w roli przekąski na różnego rodzaju spotkania rodzinne czy towarzyskie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 20 dużych ziemniaków
- 1 duża cebula
- 4 pazurki czosnku
- 0,5 kg mięsa od szynki, okrawek lub żeberek
- przyprawa uniwersalna i pieprz do smaku
Kugiel – jak zrobić?
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, tak jak na placki ziemniaczane.
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę.
- Mięso pokroić na kawałki.
- Do masy ziemniaczanej dodać pokrojoną cebulę, czosnek i mięso.
- Doprawić do smaku i wszystko razem wymieszać.
- Masę wylać na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190°C.
- Piec około 180 minut.
Kugiel – dodatkowe informacje
Kugiel przepisy, kugel przepis, kugiel. Kugiel należy podlać trochę olejem by nie był zbyt suchy. Najlepiej smakuje odgrzewany na patelni. Pyszota.