Kućmok Tomasza
Proponuję przepis na Cudowny Kućmok Tomasza który jest niczym innym jak smakowity, tradycyjny placek ziemniaczany. Wykonany w brytfance zdobył popularność nie tylko na naszym rodzimym podwórku, ale również poza jego granicami. Kućmok jest synonimem prostej, domowej kuchni, pełnej serdeczności i bliskości. To danie, które niewątpliwie kojarzy się z rodziną i wspólnym spędzaniem czasu. Mimo dość skromnej listy składników, to bogactwo smaku i satysfakcji, które daje przezwycięża wszelkie oczekiwania. Wypróbuj przepis na Kućmok Tomasza i przekonaj się sam!
Piotr Zieliński
Składniki:
- ok. 1,5 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 duże jaja
- 10 dkg kiełbaski
- 15dkg boczku pokrojonego w kostkę
- 1/2 szk. mąki pszennej
- sól, pieprz (lub wegeta) do smaku
- Duża tortownica
- margaryna, bułka tarta
Kućmok tomasza – jak zrobić?
- Ziemniaki i cebulę ucieramy na drobnej tarce, dodajemy do masy jaja, mąkę i kiełbasę. Solimy i pieprzymy do smaku. Masa powinna mieć konsystencję taką, jak na placki ziemniaczane.
- Do Masy ziemniaczanek dodajemy kawałki kiełbasy i boczku. Mieszamy.
- Brytfankę smarujemy margaryną posypujemy bułka tarta, wylewamy masę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 50 minut.
Kućmok Tomasza – dodatkowe informacje
Kućmok Tomasza dobrze smakuje z sosem pomidorowym, bądź z gulaszem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kucykowa Dolinka, czyli tort my little pony
Następny przepis: KUJAWSKA ZUPA KLOPSOWA