Kućmok Tomasza

Kućmok Tomasza

Proponuję przepis na Cudowny Kućmok Tomasza który jest niczym innym jak smakowity, tradycyjny placek ziemniaczany. Wykonany w brytfance zdobył popularność nie tylko na naszym rodzimym podwórku, ale również poza jego granicami. Kućmok jest synonimem prostej, domowej kuchni, pełnej serdeczności i bliskości. To danie, które niewątpliwie kojarzy się z rodziną i wspólnym spędzaniem czasu. Mimo dość skromnej listy składników, to bogactwo smaku i satysfakcji, które daje przezwycięża wszelkie oczekiwania. Wypróbuj przepis na Kućmok Tomasza i przekonaj się sam!

Składniki:

  • ok. 1,5 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 duże jaja
  • 10 dkg kiełbaski
  • 15dkg boczku pokrojonego w kostkę
  • 1/2 szk. mąki pszennej
  • sól, pieprz (lub wegeta) do smaku
  • Duża tortownica
  • margaryna, bułka tarta

Kućmok tomasza – jak zrobić?

  1. Ziemniaki i cebulę ucieramy na drobnej tarce, dodajemy do masy jaja, mąkę i kiełbasę. Solimy i pieprzymy do smaku. Masa powinna mieć konsystencję taką, jak na placki ziemniaczane.
  2. Do Masy ziemniaczanek dodajemy kawałki kiełbasy i boczku. Mieszamy.
  3. Brytfankę smarujemy margaryną posypujemy bułka tarta, wylewamy masę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 50 minut.

Kućmok Tomasza – dodatkowe informacje

Kućmok Tomasza dobrze smakuje z sosem pomidorowym, bądź z gulaszem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kucykowa Dolinka, czyli tort my little pony
Następny przepis: KUJAWSKA ZUPA KLOPSOWA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode