KRYZYSOWE RACUSZKI BEZ JAJEK

KRYZYSOWE RACUSZKI BEZ JAJEK

Racuszki bez jajek to doskonały pomysł na smaczny posiłek, gdy klasyczne składniki nie są dostępne lub gdy szukamy alternatywy dla osób na diecie bezjajecznej. Te placki drożdżowe, mimo braku jajek, są niezwykle puszyste i smaczne. Nietypowa wersja tradycyjnego przepisu na racuchy drożdżowe bez jajek może okazać się ciekawym doświadczeniem w kuchni. Idealne na śniadanie lub kolację, stanowią alternatywę dla klasycznych naleśników. Kryzysowe Racuszki Bez Jajek to przepis, który uratuje Twoją kolację nawet w sytuacji, gdy lodówka zdaje się być pusta. Wypróbuj i przekonaj się sam!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 30 dag świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Kryzysowe racuszki bez jajek – jak zrobić?

  1. Drożdże rozkruszyć palcami do miseczki, zasypać cukrem, dolać 50ml ciepłego mleka i dwie łyżki mąki. Wymieszać (musi być konsystencja kwasnej śmietany), przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, dodać przesianą mąkę, sól i resztę ciepłego mleka. Wyrobić drewnianą łyżką i ponownie przykryć, zostawić do wyrośnięcia. Jak podwoi swoją objętość, kłaść ciasto łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron kilkakrotnie przewracając, aż uzyskają złoty kolor. Po usmażeniu ułożyć na ręczniku papierowym, aby się odsączyły z nadmiaru tłuszczu. Jak przestygną, posypać cukrem pudrem.

Sposób przygotowania placków drożdżowych bez jajek, czyli kryzysowych racuszków.

KRYZYSOWE RACUSZKI BEZ JAJEK – dodatkowe informacje

Ja dodaję do nich otartą skórkę z pomarańczy lub cytryny, to co akurat mam w domu lub kilka kropel dowolnego olejku zapachowego do ciasta.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kruszonkowe ciasto z budyniem i agrestem
Następny przepis: Kugiel

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode