Kruszon z owocami

Kruszon z owocami

Kruszon z owocami to doskonały deser na ciepłe letnie dni. Słodka, krucha masa ciasta dzięki połączeniu z soczystymi, kwasowymi owocami staje się zaskakująco orzeźwiającym przysmakiem. Kruszon z truskawkami, wiśniami lub dowolnymi sezonowymi owocami to prosta, ale niezwykle smakowita propozycja na rodzinne spotkania. Ten przepis pokocha każdy, kto ceni sobie połączenie chrupiącej skorupy z miękkim, owocowym wnętrzem. Świeże owoce dodają kruszonowi unikalnego smaku, a przygotowanie go nie jest skomplikowane. Przygotujcie się na wyjątkowy festiwal smaków!

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 5 łyżek cukru
  • 5 żółtek
  • 5 białek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 1 słoik wiśni
  • 1 szklanka cukru

Kruszon z owocami – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki (oprócz kakao, białek i 1 szkanki cukru) dać do miski i dobrze zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną zostawić a do drugiej dodać kakao.
  2. Ciasto jasne i ciemne podzielić na 2 części. Pół jasnego i pół ciemnego wyłożyć na blaszkę tworząc „łatki” Na ciasto położyć osączone wiśnie.
  3. Białka ubić na sztywno. Do ubitych białek dodać 1 szklankę cukru i dobrze razem ubić.
  4. Ubitą pianę wyłożyć na wiśnie. Na to pokruszyć resztę ciasta. Piec 45 minut w 160 st C.

Kruszon z owocami – dodatkowe informacje

Zamiast wiśni ze słoika można użyć dowolnych owoców, świeżyć jak i z syropu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kruszaniec z truskawkami
Następny przepis: Kruszon z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode