Kruche rurki z kremem

Kruche rurki z kremem

Kruche rurki z kremem to klasyczny dodatek do popołudniowej kawy czy też pyszny deser po obiedzie. Idealne dla miłośników delikatnego ciasta i słodkiego kremu. Te małe rarytasy nadają się idealnie na każdą okazję – czy to spotkanie rodzinne, czy przyjęcie urodzinowe. Rurki kruche dzięki swojemu prostemu przepisowi i kształtowi są bardzo popularne wśród dzieci. Można je przygotować według własnego gustu, dodając do nich różnego rodzaju kremy. Jeżeli szukasz inspiracji na kruche rurki z kremem przepisy, jesteś we właściwym miejscu. Znajdziesz tutaj krok po kroku instrukcje, jak zrobić te pyszne ciasteczka.

Składniki:

  • ciasto na rurki z kremem (ok 50 szt.)
  • pół kg mąki tortowej
  • 250g margaryny
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • masa-krem
  • 1 1/3 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 4 żółtka
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania

Kruche rurki z kremem – jak zrobić?

  1. Rurki z kremem:
    Składniki na ciasto starannie ze sobą zagnieść na jednolitą kulę. Włożyć do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na części i cienko rozwałkować. Pociąć na paski ok 1,5 cm i nawijać na metalowe foremki zaczynając od szerszej strony i zachodząc ciastem na ciasto, kończąc na węższej końcówce. Dobrze skleić i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (sklejoną końcówką do dołu).
  2. Piec ok 15 min (do zrumienienia) w temperaturze ok 220 stopni. Upieczone rurki, ściągać z foremek i wystudzić.
  3. Krem: 1/3 szklanki zimnego mleka wymieszać z obiema mąkami. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru i 1 cukrem waniliowym. Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru. Mlekiem zalać żółtka roztrzepując trzepaczką i dodać mleko z mąką, ciągle mieszając zagotować. Ugotowany budyń całkowicie wystudzić. Masło utrzeć i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu. Całość utrzeć na gładką masę. Szprycą napełniać upieczone rurki, przechowywać w szczelnym pojemniku i chłodnym miejscu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Rurki z kremem gotowe!

Kruche rurki z kremem – dodatkowe informacje

Aby napełnić wszystkie rurki z kremem, potrzeba kremu z 1,5 porcji.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kruche różyczki z marmoladą
Następny przepis: Kruche rogaliki z wiśniami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode