KRUCHE RURKI Z KREMEM KARPATKOWYM

KRUCHE RURKI Z KREMEM KARPATKOWYM

Obecny przepis to doskonały sposob na zaspokojenie słodkiego apetytu. Kruche rurki z kremem karpatkowym to wyjątkowo smaczna propozycja na deser, która zaskoczy swoim smakiem każdego miłośnika wypieków. Rurki są kruche, pachnące i delikatne, a ich największym atutem jest niesamowicie puszysty krem karpatkowy. Ta wspaniała kompozycja smaków sprawi, że ciężko będzie powstrzymać się przed zjedzeniem kolejnej rurki. Przepis jest stosunkowo prosty, ale wymaga odrobiny cierpliwości. Wyśmienity smak rurek z kremem karpatkowym wynagrodzi jednak każdą chwilę poświęconą na ich przygotowanie. Ta słodka przekąska zadowoli nie tylko dzieci, ale także dorosłych.

Składniki:

  • 20 rurek o długości 9cm
  • ok. 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 125g miękkiej margaryny KASIA
  • 5 płaskich łyżek śmietany 18%
  • szczypta soli
  • SKŁADNIKI NA KREM KARPATKOWY:
  • 1,5 szklanki mleka 3,2%
  • 6 łyżek cukru
  • 60g margaryny KASIA
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 16g
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 2 całe jajka

Kruche rurki z kremem karpatkowym – jak zrobić?

  1. 1.
    CIASTO NA RURKI:

    Wszystkie składniki szybko zagnieść.

    Owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na ok. 30 minut.

    Blat oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na grubość 1mm i wykroić 1,3 cm paski.

    Rurki natłuścić, nawijać paski zaczynając od węższej strony do szerszej.

    Jeden bok obtoczyć w cukrze.

    Układać na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut. Wystudzić.

  2. 2.
    KREM KARPATKOWY:

    Zagotować 1 szklankę mleka z cukrami i margaryną.

    Pozostałe mleko zmiksować z jajkami i mąka.

    Następnie wlać do gotującego się mleka.

    Gotować przez około 2 minuty, energicznie mieszając aby nie było grudek i aby masa się nie przypaliła.

    Wystudzić.

    Wystudzoną masę przełożyć do szprycy z długą końcówką.

    Wystudzone rurki nadziewać masą.

KRUCHE RURKI Z KREMEM KARPATKOWYM – dodatkowe informacje

zamiast kremu karpatkowego można ubić słodką śmietanę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kruche rogaliki z wiśniami
Następny przepis: Kruche tartaletki z tuńczykiem i jajecznicą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode