KRUCHE RURKI Z KREMEM KARPATKOWYM
Składniki:
- 20 rurek o długości 9cm
- ok. 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 125g miękkiej margaryny KASIA
- 5 płaskich łyżek śmietany 18%
- szczypta soli
- SKŁADNIKI NA KREM KARPATKOWY:
- 1,5 szklanki mleka 3,2%
- 6 łyżek cukru
- 60g margaryny KASIA
- 1 opakowanie cukru waniliowego 16g
- 2 łyżki mąki pszennej tortowej
- 2 całe jajka
Kruche rurki z kremem karpatkowym – jak zrobić?
-
1.
CIASTO NA RURKI:Wszystkie składniki szybko zagnieść.
Owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na ok. 30 minut.
Blat oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na grubość 1mm i wykroić 1,3 cm paski.
Rurki natłuścić, nawijać paski zaczynając od węższej strony do szerszej.
Jeden bok obtoczyć w cukrze.
Układać na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut. Wystudzić.
-
2.
KREM KARPATKOWY:Zagotować 1 szklankę mleka z cukrami i margaryną.
Pozostałe mleko zmiksować z jajkami i mąka.
Następnie wlać do gotującego się mleka.
Gotować przez około 2 minuty, energicznie mieszając aby nie było grudek i aby masa się nie przypaliła.
Wystudzić.
Wystudzoną masę przełożyć do szprycy z długą końcówką.
Wystudzone rurki nadziewać masą.
KRUCHE RURKI Z KREMEM KARPATKOWYM – dodatkowe informacje
zamiast kremu karpatkowego można ubić słodką śmietanę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruche rogaliki z wiśniami
Następny przepis: Kruche tartaletki z tuńczykiem i jajecznicą