Kruche różyczki z marmoladą

Kruche różyczki z marmoladą

Różyczki z marmoladą to popularne kruche ciasteczka, którymi można delektować się na zakończenie posiłku lub podczas popołudniowej filiżanki herbaty. Przepis zawiera prostą listę składników, które można łatwo znaleźć w każdej kuchni, a efekt końcowy z pewnością zadowoli wszystkich miłośników słodkości. Marmolada użyta do wypełnienia tych małych wypieków dodaje im nie tylko smaku, ale także pięknego, kolorowego wyglądu. Kruche różyczki z marmoladą to ideał przepisu łączącego prostotę przygotowania z radosnym, łóżkowym efektem. Idealne na każdą okazję, bez względu na to, czy planujesz przyjęcie, czy po prostu chcesz zaskoczyć swoją rodzinę czymś wyjątkowym.

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej – dodatkowo do podsypywania (u mnie luksusowa)
  • 25 dag masła
  • 4 żółtka
  • 1 białko
  • 8 dag cukru pudru
  • szczypta soli
  • kilka łyżek twardej marmolady wieloowocowej

Kruche różyczki z marmoladą – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiałam do miski, dodałam zimne masło i przesiekałam siekaczką, aż powstała kruszonka. Dodałam cukier puder i sól, wymieszałam.
  2. Żółtka dodałam do mąki, z białka odebrałam troszeczkę do małej miseczki, resztę również dodałam do mąki. Najpierw zarobiłam łyżką, a następnie ręką szybko zagniotłam elastyczne ciasto, zawinęłam je w folię spożywczą i na 15 minut włożyłam do lodówki.
  3. Ciasto rozwałkowałam na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Szklanką o średnicy ok. 6,5 cm wykroiłam krążki i ułożyłam obok siebie po 5 sztuk, tak, żeby lekko na siebie zachodziły. Miejsce łączenia posmarowałam pozostawionym w miseczce białkiem i leciutko docisnęłam. Resztki ciasta szybko zagniotłam i wykroiłam następne kółka. Wzdłuż na środek nałożyłam niewielką ilość marmolady. Począwszy od kółka znajdującego się na spodzie, zwinęłam ruloniki i przekroiłam je w poprzek na pół.
  4. Tak powstałe różyczki ułożyłam przecięciem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Palcami wywinęłam i ukształtowałam płatki.
  5. Wstawiłam blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni z termo obiegiem i piekłam 15-20 minut.

Kruche różyczki z marmoladą – dodatkowe informacje

Jeśli ktoś lubi bardziej aromatyczne słodkości, może dodać do ciasta cukier waniliowy, albo użyć do ciasteczek marmolady różanej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kruche rogaliki z makiem
Następny przepis: Kruche rurki z kremem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode