Kruche rogaliki z wiśniami

Kruche rogaliki z wiśniami

Kruche rogaliki z wiśniami to wyjątkowe połączenie delikatnego, maślanego ciasta i lekko kwaskowatych wiśni. Te małe wypieki, są nie tylko przepyszne, ale także prezentują się niesamowicie estetycznie. Nawet jeśli nie jesteś cukiernikiem, ten przepis jest łatwy do wykonania i z pewnością zaskoczy wszystkich gości swym smakiem. Rogaliki świetnie sprawdzają się jako deser po obiedzie czy podwieczorek przy filiżance kawy czy herbaty. Zapach pieczonych rogalików na pewno wypełni Twój dom, a smak przeniesie Cię wprost do dzieciństwa. Spróbuj kruchych rogalików z wiśniami, a na pewno staną się jednym z Twoich ulubionych wypieków.

Składniki:

  • wiśnie (mogą być świeże, z kompotu lub np. w galaretce)
  • białko do posmarowania
  • Ciasto:
  • 2 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • 2 płaskie łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 2 żółtka

Kruche rogaliki z wiśniami – jak zrobić?

  1. Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, włożyć do worka lub owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 2-3 godz. Po tym czasie ciasto podzielić na 4-5 kawałków. Kawałek ciasta rozwałkować na cienki i okrągły placek. Podzielić go na około 8-10 trójkątów.
  2. Na każdy trójkąt dać po kilka wiśni, zawinąć od grubszego końca do cieńszego. Zagiąć końce do środka tak, żeby powstały rogaliki.
  3. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym białkiem.
  4. Piec w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez około 15-20 min, aż rogaliki się zarumienią.

Kruche rogaliki z wiśniami – dodatkowe informacje

Rogaliki można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kruche rurki z kremem
Następny przepis: KRUCHE RURKI Z KREMEM KARPATKOWYM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode