Kruche rogaliki z wiśniami
Kruche rogaliki z wiśniami to wyjątkowe połączenie delikatnego, maślanego ciasta i lekko kwaskowatych wiśni. Te małe wypieki, są nie tylko przepyszne, ale także prezentują się niesamowicie estetycznie. Nawet jeśli nie jesteś cukiernikiem, ten przepis jest łatwy do wykonania i z pewnością zaskoczy wszystkich gości swym smakiem. Rogaliki świetnie sprawdzają się jako deser po obiedzie czy podwieczorek przy filiżance kawy czy herbaty. Zapach pieczonych rogalików na pewno wypełni Twój dom, a smak przeniesie Cię wprost do dzieciństwa. Spróbuj kruchych rogalików z wiśniami, a na pewno staną się jednym z Twoich ulubionych wypieków.
admin
Składniki:
- wiśnie (mogą być świeże, z kompotu lub np. w galaretce)
- białko do posmarowania
- Ciasto:
- 2 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 200 g masła
- 2 płaskie łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 2 żółtka
Kruche rogaliki z wiśniami – jak zrobić?
- Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, włożyć do worka lub owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 2-3 godz. Po tym czasie ciasto podzielić na 4-5 kawałków. Kawałek ciasta rozwałkować na cienki i okrągły placek. Podzielić go na około 8-10 trójkątów.
- Na każdy trójkąt dać po kilka wiśni, zawinąć od grubszego końca do cieńszego. Zagiąć końce do środka tak, żeby powstały rogaliki.
- Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym białkiem.
- Piec w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez około 15-20 min, aż rogaliki się zarumienią.
Kruche rogaliki z wiśniami – dodatkowe informacje
Rogaliki można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruche rurki z kremem
Następny przepis: KRUCHE RURKI Z KREMEM KARPATKOWYM