Kruche rogaliki z powidłami
Kruche rogaliki z powidłami to klasyczne słodkości, które z pewnością przyciągną miłośników ciast. Jest to prosty przepis na rogaliki z powidłami, które są wspaniałe do podawania na spotkania towarzyskie, imprezy czy po prostu do popołudniowej kawy. Powidła nadają słodkiego smaku, który doskonale komponuje się z kruchością ciasta. Można użyć powideł śliwkowych, ale przepis ten jest równie pyszny z każdym innym rodzajem powideł. To istny przysmak, który wszechstronnie zachwyca. Szybkie i łatwe do zrobienia, te rogaliki kruche na pewno przypadną do gustu oraz sprawią, że pokochasz je za ich smak i prostotę przyrządzania.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła lub margaryny do pieczenia
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- Dodatkowo:
- mąka do podsypania
- 1 białko
- cukier
- 1/2 szklanki powideł śliwkowych
Kruche rogaliki z powidłami – jak zrobić?
- Zaczniemy od przygotowania ciasta. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem. Dodać posiekane masło, żółtko oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 5 równych części, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
-
Po tym czasie wyjąć pierwszą część ciasta i uformować z niej krążek. Blat mocno posypać mąką (należy cały czas pilnować, aby ciasto się nie przykleiło) i rozwałkować ciasto na duże koło (po położeniu talerza obiadowego zostaje ok 1.5 cm). Ciasto podzielić na 8 równych trójkątów. Na środku każdego położyć 1/2 lub 1 łyżeczkę powideł i rozsmarować. Następnie zrolować ciasto od podstawy i uformować rogaliki. Powtórzyć z resztą ciasta.
-
Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i schować do lodówki na minimum 30 minut. Przed samym pieczeniem posmarować rogaliki białkiem i posypać cukrem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C ok 15-20 minut, aż rogaliki się zarumienią. Smacznego!
xxxx – dodatkowe informacje
Zamiast powideł możecie użyć twardej marmolady lub konfitury.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruche rogaliki z dżemem
Następny przepis: Kruche rogaliki z makiem