Kruche ciastka z jabłkami

Kruche ciastka z jabłkami

Czy jest coś lepszego niż aromat pieczonych jabłek, które przenika cały dom? Nasz przepis na kruche ciasteczka z jabłkami to prosty sposób na stworzenie słodkiego deseru, który zawiera wszystko, co kochamy w tej porze roku. Ciasteczka są szczególnie kruche i pachnące, a kontrast pomiędzy nimi a soczystością jabłek jest cudowny. Już sam wygląd tych ciasteczek przekonuje, że warto słodzić sobie życie. Dodatkowo, może to być doskonała okazja, aby zaangażować do pomocy w kuchni swoje dzieci. Zabawa gwarantowana, a wynik końcowy z pewnością was zachwyci!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • kostka masła
  • 3 zółtka
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • odrobina aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • dodatkowo:
  • 4-5 dużych jabłek (mogą być kwaśne)
  • łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania

Kruche ciastka z jabłkami – jak zrobić?

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać cukier, żółtka, masło, aromat waniliowy i zagnieść ciasto.
  2. Gotowe ciasto schodzić w lodówce przez 30 minut.
  3. Jabłka umyć obrać i pokroić na 10 części w półksiężyce, przełożyć do miski, oprószyć cynamonem.
  4. Ciasto rozwałkować na grubość ok 6mm, szklanką wycinać koła, na brzegu kłaść kawałek jabłka, nakrywając go delikatnie drugim końcem.
  5. Gotowe ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
  6. Piec ok 20 minut w temperaturze 180C, najlepiej sprawdzić po 15 minutach, gorące posypać cukrem pudrem.

Porady – Kruche ciastka z jabłkami – dodatkowe informacje

Z podanych składników wychodzą 2 blachy ciasteczek


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KRUCHE CIASTKA Z CZEKOLADĄ, KOKOSEM I ORZECHAMI
Następny przepis: Kruche ciasto kakaowe z budyniem i jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode