Kruche ciastka z jabłkami
Czy jest coś lepszego niż aromat pieczonych jabłek, które przenika cały dom? Nasz przepis na kruche ciasteczka z jabłkami to prosty sposób na stworzenie słodkiego deseru, który zawiera wszystko, co kochamy w tej porze roku. Ciasteczka są szczególnie kruche i pachnące, a kontrast pomiędzy nimi a soczystością jabłek jest cudowny. Już sam wygląd tych ciasteczek przekonuje, że warto słodzić sobie życie. Dodatkowo, może to być doskonała okazja, aby zaangażować do pomocy w kuchni swoje dzieci. Zabawa gwarantowana, a wynik końcowy z pewnością was zachwyci!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- kostka masła
- 3 zółtka
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- odrobina aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie 1 łyżka kwaśnej śmietany
- dodatkowo:
- 4-5 dużych jabłek (mogą być kwaśne)
- łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania
Kruche ciastka z jabłkami – jak zrobić?
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać cukier, żółtka, masło, aromat waniliowy i zagnieść ciasto.
- Gotowe ciasto schodzić w lodówce przez 30 minut.
- Jabłka umyć obrać i pokroić na 10 części w półksiężyce, przełożyć do miski, oprószyć cynamonem.
- Ciasto rozwałkować na grubość ok 6mm, szklanką wycinać koła, na brzegu kłaść kawałek jabłka, nakrywając go delikatnie drugim końcem.
- Gotowe ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
- Piec ok 20 minut w temperaturze 180C, najlepiej sprawdzić po 15 minutach, gorące posypać cukrem pudrem.
Porady – Kruche ciastka z jabłkami – dodatkowe informacje
Z podanych składników wychodzą 2 blachy ciasteczek
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: KRUCHE CIASTKA Z CZEKOLADĄ, KOKOSEM I ORZECHAMI
Następny przepis: Kruche ciasto kakaowe z budyniem i jabłkami