Kruche ciastka z bakaliami
Kruche ciastka z bakaliami to prawdziwy smak dzieciństwa. Przygotowane według sprawdzonej receptury Kasi z bloga „Moje Gotowanie”, zaskakują swoim prostym, ale zarazem wyjątkowym smakiem. Właściwie dobrana mieszanka składników – tłuszczu, mąki, cukru i jaj – połączona z różnego rodzaju bakaliami, nadaje ciastkomm niepowtarzalny charakter. Każde z nich skrywa w sobie drobinki orzechów, migdałów, rodzynków czy kandyzowanych owoców. Pełne aromatu, zaskakująco kruche, a zarazem lekko wilgotne od dodatku bakalii, są idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty. Bez wątpienia, te ciastka przypadną do gustu każdemu, niezależnie od wieku.
admin
Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej, przesianej (pojemność szklanki 250 ml)
- ½ kostki margaryny – u mnie Kasia
- 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka amoniaku
- 3 żółtka
- 1 duża łyżka śmietany 18%
- Papier do pieczenia
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 4 łyżki rodzynek sułtanek
- 4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
- Papier do pieczenia
Kruche ciastka z bakaliami – jak zrobić?
- Wykonanie: na stolnicę wsypać mąkę, dodać cukier, amoniak, śmietanę i margarynę oraz żółtka – posiekać składniki, potem dodać posiekane bakalie – zagnieść ciasto. Ciasto krótko schłodzić – około 15 minut, następnie rozwałkować na stolnicy na cienki placek, za pomocą foremek wycinać ciastka, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ciasteczka posypać cukrem trzcinowym. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec około 12 minut na złoty kolor w temp. 180 stopni.
Porady – dodatkowe informacje
1. Jeśli nie mamy amoniaku, można go zastąpić proszkiem do pieczenia.
2. Do ciastek można dodać jeszcze orzechy laskowe.
3. Ciastka można wycinać szklanką zamiast foremek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruche ciastka trzyskładnikowe (dla dzieci po 9 miesiącu)
Następny przepis: KRUCHE CIASTKA Z CZEKOLADĄ, KOKOSEM I ORZECHAMI