Kruche ciasteczka serowe z jabłkiem
Kruche ciasteczka serowe z jabłkiem to przysmak, który zasmakuje zarówno milośnikom delikatnych smaków, jak i fanom słodkości. Połączenie kruchego ciasta z nutą sera i soczystych jabłek, tworzy kompozycję doskonałą na różne okazje. Idealne do kawy na weekendowy obiad, jako przekąska do pracy czy szkoły, lub po prostu wtedy, gdy mamy ochotę na coś pysznego. Eleganckie na wystarczającą estetykę do podania gościom, a przy tym na tyle proste w wykonaniu, by bez problemu poradzić sobie z nim nawet początkujący kucharz. To receptura, po którą chętnie sięgnie każdy, kto ceni sobie urzekające połączenia smakowe. Bez wątpienia, kruche ciasteczka serowe z jabłkiem, to coś więcej niż zwykłe ciasteczko.
admin
Składniki:
- Około 350g mąki pszennej (+ dodatkowa mąka do podsypywania)
- 250g półtłustego twarogu (można użyć również chudego)
- Kostka masła
- 2-3 łyżeczki cukru waniliowego
- Trzy jabłka
- Cukier puder do posypania
Kruche ciasteczka serowe z jabłkiem – jak zrobić?
- Wszystkie składniki połączyć i wyrobić jak na kruche ciasto. Owinąć folią i schować do lodówki na 30 minut. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Ciasto rozwałkować na ok 0,5 cm (można cieniej, jak ktoś woli) i wykrawać kółka, umieścić plasterek jabłka i brzegi zlepić. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, aż się lekko zarumienią. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!
porady – dodatkowe informacje
Jabłka lepiej pokroić na cienkie plasterki, niż grube.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruche ciasteczka śmietankowe
Następny przepis: Kruche ciasteczka w cynamonie