Kruche babeczki z pastą jajeczną
Czy możemy zgodzić się, że nie ma nic lepszego niż domowe wypieki? Tym razem polecamy prosty przepis na kruche babeczki na słono. Wypełnione pastą jajeczną, są idealnym rozwiązaniem na szybki obiad, urodzinowe przyjęcie czy piknik na świeżym powietrzu. Kuszą swoim wyglądem i smakiem, a przy tym są niezwykle proste w przygotowaniu. Wyjątkowa krucha konsystencja babeczek w połączeniu z delikatną i smaczną pastą jajeczną zniewala wszystkich, którzy mają okazję je spróbować. Niezależnie od okazji, te słone babeczki zaspokoją Twoje kulinarne pragnienia.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 150g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125g margaryny
- 1 łyżeczka soli
- Sucha fasola
- Folia aluminiowa
- Pasta:
- 5 jaj ugotowanych na twardo
- Majonez
- Śmietana
- Szczypiorek
- Cebula
- Musztarda
Kruche babeczki z pastą jajeczną – jak zrobić?
- Ciasto:
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj margarynę, żółtko, śmietanę, sól i proszek do pieczenia.
Nożem posiekaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto.
Ciasto zawiń w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto, wytnij foremką kółka o średnicy nieco większej niż masz foremki.
Foremki wysmaruj margarynę, wyłóż je ciastem i włóż ponownie do lodówki na 20 minut (dzięki temu ciasto się nie skurczy).
Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 190°C.
Foremki z ciastem wyłóż folią aluminiową i wysyp fasolą, piecz babeczki 10 minut, po tym czasie wyciągnij fasolę z folią i piecz babeczki aż się zarumienią. - Pasta:
Jaja ugotować na twardo i zetrzeć na tarce o malutkich oczkach lub rozdrobnić widelcem.
Cebulę pokroić w kostkę, szczypiorek poszatkować, wymieszać wszystko z dwiema łyżkami majonezu, łyżką śmietany i łyżeczką musztardy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ostudzone babeczki napełniać pastą.
Smacznego!
Kruche babeczki z pastą jajeczną – dodatkowe informacje
Do pasty jajecznej można dodać pokrojone ogórki kiszone lub paprykę czy pieczarki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruche babeczki z kremem kawowym
Następny przepis: Kruche babeczki z orzechowym kremem