KRUCHE BABECZKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM
Ktokolwiek wielbi delikatne smaki i intensywność czekolady na pewno pokocha te niezwykłe, kruche babeczki z kremem czekoladowym. Posmakują one zarówno miłośnikom słodkich przekąsek, jak i tych, którzy cenią elegancję i prostotę wypieków. Ten przepis ma wszystko: puszystą, lekką fakturę, subtelne, kruche ciasto i bogato czekoladowy, aksamitny krem. To wspanialy deser idealny na każdą okazję – od codziennego popołudnia po wyśmienity dodatek do eleganckiego party. W końcu, kto mógłby oprzeć się tak zniewalającej kombinacji? Więc jeżeli jesteś miłośnikiem słodkości, nie czekaj aż te kruche babeczki z kremem czekoladowym staną się twoim nowym ulubionym deserem!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- Krem czekoladowy:
- 1 kostka masła
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50g)
- 2/3 szklanki śmietanki kremówki +2 łyżki śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru
- Dodatkowo:
- dżem z czarnej porzeczki
- lub inny według uznania
Kruche babeczki z kremem czekoladowym – jak zrobić?
- Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i cukier, wysiekać nożem na „piasek”. Dodać żółtka nadal siekać aż ciasto będzie się kleić. Szybko zarobić kulę. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
- Partiami rozwałkować ciasto na stolnicy podsypanej mąką i wykrawać szklanką krążki. Wylepiać ciastem dokładnie foremki na babeczki. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
- Jajka ubić z cukrem w kąpieli wodnej do białości. Zestawić z ognia i jeszcze chwilę ubijać. Odstawić do wystygnięcia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z dwoma łyżkami śmietanki kremówki. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy jajecznej. Śmietanę ubić na sztywno, dodawać do kremu. Odłożyć ok. 2 łyżki kremu do dekoracji. Do pozostałej części dodać rozpuszczoną czekoladę. Dla wyostrzenia smaku można dodać odrobinę alkoholu.
- Na każdą babeczkę nakładać łyżeczką niewielką ilość dżemu, a następnie workiem dekoracyjnym wypełnionym kremem dekorować babeczki.
KRUCHE BABECZKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM – dodatkowe informacje
Składniki do masy powinny być tej samej temperatury. Przepis na ciasto pochodzi z „Wielkiej Księgi Ciast siostry Anastaji”.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruche babeczki z kremem cytrynowym
Następny przepis: Kruche babeczki z kremem kawowym