Królik w czerwonym winie i musztardzie.
Odkryj niepowtarzalny smak królika pieczonego w czerwonym winie z dodatkiem musztardy – klasycznego dania, które podbija kubki smakowe swoją wyjątkową mieszanką aromatów. Ten przepis o bogatym smaku łączy w sobie francuski szyk i domowy komfort, jest doskonały na specjalne okazje, takie jak kolacje świąteczne lub rodzinne uroczystości. Czerwone wino nadaje mięsu głęboki, złożony smak, który doskonale komponuje się z ostrym akcentem musztardy. Królik w czerwonym winie i musztardzie to danie, które zaskoczy i zachwyci Twoich gości swoją wykwintnością. Odkryj królika w nowej, niepowtarzalnej odsłonie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 uda z królika
- 1 cebula
- 1 duża marchew
- sól
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka imbiru
- szczypta majeranku
- 1,5 szklanki półwytrawnego czerwonego wina
- 3 łyżki musztardy rosyjskiej
- łyżka oleju
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- liść selera
Królik w czerwonym winie i musztardzie – jak zrobić?
- Przed duszeniem uda z królika należy dokładnie umyć, osuszyć i nasolić. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy zgnieciony czosnek. Następnie przysmażamy udka z dwóch stron po 5-7 minut aż się porządnie zrumienią.
- Dodajemy pokrojoną cebulkę i marchew. Przyprawiamy kurkumą, imbirem i majerankiem.
- Dolewamy wino i dusimy pod przykryciem około 30 minut.
- Gdy wino będzie już mniej dodajemy 3 łyżki musztardy bezpośrednio na królika, posiekaną natkę i posiekany liść selera.
- Dusimy do miękkości i aż powstanie gęsty sos.
Porady – dodatkowe informacje
Królik sam w sobie jest tak dobry, że nie potrzeba już sałatek, wystarczą gotowane na parze warzywa lub warzywa z dodatkiem masła.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Królik w musztardzie
Następny przepis: Królik w śmietanie z pieczarkami