Król karp w galarecie
Król Karp w Galarecie to klasyczny przepis rodem z tradycyjnej polskiej kuchni. Starannie wyselekcjonowany karp, przygotowany z dbałością o każdy detal, stanowi kwintesencję świątecznego stołu. Wtłoczone do galarety składniki tworzą niepowtarzalną kompozycję smaków, której nie sposób zapomnieć. Właśnie dlatego, choć wymaga on pewnego nakładu pracy i czasu, to efekt końcowy jest zdecydowanie wart włożonego wysiłku. Przygotowanie tego dania to zadanie dla prawdziwego kulinarnego pasjonata, a jego efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich miłośników tradycyjnej polskiej kuchni.
admin
Składniki:
- 1 karp lub 4 filety karpia
- włoszczyzna (marchew, seler+natka, pietruszka, por)
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- pietruszka do dekoracji
- 1 cytryna
- 1 kostka rosołowa warzywna
- 2 liście sałaty karbowanej
- sól
- żelatyna
- woda 1 litr
Król karp w galarecie – jak zrobić?
- Ubitego i wypatroszonego karpia myjemy i osuszamy. Jeśli potrafimy to wyjmujemy z niego ości.
- Karpia kroimy w dzwonki.
- Włoszczyznę myjemy, obieramy i wkładamy do garnka, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Marchewkę potnij na cienkie plasterki, które użyjemy do dekoracji na półmisku.
- Wkładamy naszego karpia i zalewamy zimną wodą. Solimy i dodajemy kostkę rosołową warzywną.
- Gotujemy na małym ogniu przez 25-30 minut od zagotowania.
- Wyjmij delikatnie mięso, wywar przecedź.
- Na półmisek wyłóż sałatę, plasterki cytryny i delikatnie połóż ugotowane dzwonki karpia. Udekoruj marchewką i pietruszką.
- Przecedzony wywar zagotuj. W szklance rozpuszczamy żelatynę w odrobinie gorącego wywaru, dobrze mieszamy, dodajemy do reszty wywaru. Żelatynę rozpuszczamy w proporcji 0,5 litra płynu i 3 łyżeczki żelatyny. Wywarem z żelatyną zalej powoli naszego karpia na półmisku.
- Półmisek z karpiem wstaw do lodówki na kilka godzin, aż do ściągnięcia.
Sposób przygotowania opisuje, jak przygotować króla karpia w galarecie. W kolejnych krokach możemy znaleźć instrukcje dotyczące obróbki karpia, przygotowania włoszczyzny, gotowania i dekoracji. Na koniec, podajemy wskazówki dotyczące zamrożenia i przechowywania gotowego dania.
xxxx – dodatkowe informacje
Król karp w galarecie
Karpia przed zjedzeniem można polać octem lub skropić cytryną.
Żelatynę rozpuszczamy w proporcji 0,5 litra płynu i 3 łyżeczki żelatyny.