Krokiety z pieczarkami i jajkami
Składniki:
- na naleśniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody (ja używam gazowanej, wtedy naleśniki są lepsze)
- 250 g mąki
- szczypta soli
- na farsz:
- 0,5 kg pieczarek
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 jajko surowe
- 1 cebula
- sól i pieprz
- 1 jajko + bułka tarta do panierowania
Krokiety z pieczarkami i jajkami – jak zrobić?
-
Naleśniki:
Do miski wbijamy całe jajka i szczyptę soli. Roztrzepujemy, wlewamy mleko mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy wodę i wszystko dobrze mieszamy. Smażymy naleśniki.
-
Farsz:
Cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Jajka również kroimy w kostkę. Gdy pieczarki się wystudzą łączymy z jajkami, wbijamy surowe jajko, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
-
Krokiety:
Farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Smażymy na oleju.
Krokiety z pieczarkami i jajkami – dodatkowe informacje
Krokiety z pieczarkami i jajkami to pyszne i sycące danie, które można przygotować w domowym zaciszu. Aby je przygotować, będziesz potrzebować cienkich naleśników, które następnie nadziewa się smażonymi pieczarkami oraz jajkami. Następnie naleśniki zawija się w kształcie trójkąta i obtacza w bułce tartej. Krokiety podsmaża się na patelni z odrobiną oleju, aż będą rumiane i chrupiące.
Podawaj krokiety z pieczarkami i jajkami na ciepło, idealnie jako główne danie z sałatką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krokiety z naleśników
Następny przepis: Krokiety z pieczarkami i serem żółtym.