Krokiety z pieczarkami i jajkami

Krokiety z pieczarkami i jajkami

Krokiety z pieczarkami i jajkiem to wyjątkowo smaczny i sycący pomysł na obiad lub kolację. Jeżeli jesteś miłośnikiem tradycyjnej, polskiej kuchni – ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Już sama myśl o chrupiącym aromatycznym rosole i wypełnieniu ich mieszanką pieczarek, cebuli i jajek prowokuje wodę w ustach. W każdym gryzieniu ukrywa się niezapomniana eksplozja smaków. W pełni wartościowy skład sprawia, że nie tylko są pyszne, ale i zdrowe. Przygotowanie krokietów może wydawać się skomplikowane, ale z tym przepisem z pewnością sobie poradzisz. Spróbuj sam!

Składniki:

  • na naleśniki:
    • 2 jajka
    • 1 szklanka mleka
    • 1 szklanka wody (ja używam gazowanej, wtedy naleśniki są lepsze)
    • 250 g mąki
    • szczypta soli
  • na farsz:
    • 0,5 kg pieczarek
    • 2 jajka ugotowane na twardo
    • 1 jajko surowe
    • 1 cebula
    • sól i pieprz
  • 1 jajko + bułka tarta do panierowania

Krokiety z pieczarkami i jajkami – jak zrobić?

  1. Naleśniki:

    Do miski wbijamy całe jajka i szczyptę soli. Roztrzepujemy, wlewamy mleko mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy wodę i wszystko dobrze mieszamy. Smażymy naleśniki.

  2. Farsz:

    Cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Jajka również kroimy w kostkę. Gdy pieczarki się wystudzą łączymy z jajkami, wbijamy surowe jajko, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

  3. Krokiety:

    Farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Smażymy na oleju.

Krokiety z pieczarkami i jajkami – dodatkowe informacje

Krokiety z pieczarkami i jajkami to pyszne i sycące danie, które można przygotować w domowym zaciszu. Aby je przygotować, będziesz potrzebować cienkich naleśników, które następnie nadziewa się smażonymi pieczarkami oraz jajkami. Następnie naleśniki zawija się w kształcie trójkąta i obtacza w bułce tartej. Krokiety podsmaża się na patelni z odrobiną oleju, aż będą rumiane i chrupiące.
Podawaj krokiety z pieczarkami i jajkami na ciepło, idealnie jako główne danie z sałatką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krokiety z naleśników
Następny przepis: Krokiety z pieczarkami i serem żółtym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode