Krokiety z naleśników

Krokiety z naleśników

Przygotowanie krokietów z naleśników to doskonały sposób na wykorzystanie domowej puli naleśnikowej. Jeśli zastanawiałeś się, jak zrobić naleśniki na krokiety, prezentujemy ci prosty przepis, który podpowie, jak to zrobić. Kuchnia podaje wiele różnych możliwości, a krokiety z naleśników to jedno z propozycji, które łączą w sobie prostotę przygotowania z niepowtarzalnym smakiem. Poniżej znajduje się lista niezbędnych składników. Ten przepis na naleśniki na krokiety sprawdzi się idealnie jako domowy obiad lub kolacja. Każdy naleśnik na krokiety zapewne zniknie z talerza w mgnieniu oka. Spróbuj, a przekonasz się sam!

Składniki:

  • (składniki na około 15 krokietów)
  • 0,5 kg grzybów
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 1 l mleka
  • szklanka wody mineralnej
  • gałka muszkatołowa
  • ok. 0,5 kg mąki
  • 5 jajek
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, przyprawa do bigosu
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • tłuszcz do smażenia

Krokiety z naleśników – jak zrobić?

  1. 1.
    Farsz:

    1. Obieram cebulę, kroję w kostkę i podsmażam w rondlu.
    2. Kroję pieczarki i wrzucam do zarumienionej cebuli- smażę aż do odparowania wody.
    3. Kapustę namaczam w wodzie, odcedzam i kroje.
    4. Doprawiam pieczarki z cebulą i wrzucam kapustę.
    5. Podlewam całość około 0,5 szklanki wody i smażę.
    6. Doprawiam zielem, liściem laurowym oraz przyprawą do bigosu.
    7. Odstawiam do wystygnięcia.
  2. 2.
    Naleśniki:

    1. Do mleka wlewam wodę.
    2. Dodaję 2 jajka oraz ścieram gałkę muszkatołową do smaku.
    3. Mieszając wsypuję mąkę (ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki).
    4. Patelnię smaruję niewielką warstwą tłuszczu (może być margaryna).
    5. Na gorącą patelnię wlewam ciasto – bardzo cienką warstwę.
    6. Piekę z dwóch stron na złoty kolor.
  3. 3.
    Złożenie krokietów:

    1. Usmażone naleśniki rozkładam na desce.
    2. Około 1 cm od górnego brzegu nakładam łyżką farsz – ilość według preferencji.
    3. Boki ciasta zakładam na farsz i zwijam tak, aby powstał krokiet.
    4. Jajka ubijam i doprawiam solą i pieprzem.
    5. Panieruję krokiety w jajkach i bułce tartej.
    6. Piekę na gorącym oleju z wszystkich stron, aż krokiety będą rumiane.
  4. 4.
    Do krokietów można ugotować barszcz lub przygotować sos czosnkowy lub pomidorowy.

Krokiety z naleśników – dodatkowe informacje

Naleśniki pieczemy na dużej patelni, pamiętając, że muszą być cienkie aby ciasto łatwo się zwijało.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krokiety z mięsem z rosołu
Następny przepis: Krokiety z pieczarkami i jajkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode