Krokiety z mięsem z rosołu
Krokiety z mięsem z rosołu to tradycyjny polski smakołyk, który pokochały pokolenia. Kuszące połączenie mięsa gotowanego, znanego z domowego rosołu, zawiniętego w chrupiącej panierce, to esencja polskiej kuchni domowej. Właśnie takie krokiety warto przygotować podczas rodzinnych spotkań czy świąt – idealnie pasują zarówno na obiad, jak i przekąskę. Ten smaczny przepis na krokiety z mięsem z rosołu nie wymaga wielu skomplikowanych składników, a efekt końcowy z pewnością zadowoli każdego domownika. Zaskocz swoją rodzinę tym tradycyjnym, ale zawsze popularnym daniem!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka zimnego mleka
- ok. 1,5 szklanki zimnej wody
- 3 jajka
- łyżeczka soli
- ok. 2 łyżki oleju
- Farsz:
- ok. 1 kg gotowanego mięsa z rosołu (drobiowo – wołowe)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- Do panierowania:
- 1 jajko + ok. 3 łyżek mleka + szczypta przyprawy uniwersalnej
- bułka tarta
- olej do smażenia
Krokiety z mięsem gotowanym – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Z przygotowanych składników robimy ciasto naleśnikowe. Ważne aby „odpoczęło” ok. 40 minut przed smażeniem naleśników. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Ja dodając olej do ciasta nie daję go już na patelnię – naleśniki nie powinny przywierać ale wedle uznania można posmarować patelnię kawałkiem słoniny. Naleśniki smażymy krótko. Pierwszą stronę jak zaczynają odchodzić od patelni brzegi a drugą dosłownie kilkanaście sekund.
- Mięso z rosołu mielimy przy pomocy maszynki do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy jajka i dokładnie wyrabiamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy posiekaną w kostkę cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy i dodajemy do mięsa.
- Na każdy z naleśników nakładamy farsz. Zawijamy do środka boki i zwijamy naleśnik w rulonik. Panierujemy nasze krokiety w jajku i bułce. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Krokiety z mięsem z rosołu – dodatkowe informacje
Jeśli zostaną nam z rosołu gotowane warzywa (marchewka, pietruszka, seler, itp.) możemy je również zmielić razem z mięsem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krokiety z mięsem indyka
Następny przepis: Krokiety z naleśników