Krokiety z mięsem z rosołu

Krokiety z mięsem z rosołu

Krokiety z mięsem z rosołu to tradycyjny polski smakołyk, który pokochały pokolenia. Kuszące połączenie mięsa gotowanego, znanego z domowego rosołu, zawiniętego w chrupiącej panierce, to esencja polskiej kuchni domowej. Właśnie takie krokiety warto przygotować podczas rodzinnych spotkań czy świąt – idealnie pasują zarówno na obiad, jak i przekąskę. Ten smaczny przepis na krokiety z mięsem z rosołu nie wymaga wielu skomplikowanych składników, a efekt końcowy z pewnością zadowoli każdego domownika. Zaskocz swoją rodzinę tym tradycyjnym, ale zawsze popularnym daniem!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka zimnego mleka
  • ok. 1,5 szklanki zimnej wody
  • 3 jajka
  • łyżeczka soli
  • ok. 2 łyżki oleju
  • Farsz:
  • ok. 1 kg gotowanego mięsa z rosołu (drobiowo – wołowe)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • Do panierowania:
  • 1 jajko + ok. 3 łyżek mleka + szczypta przyprawy uniwersalnej
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Krokiety z mięsem gotowanym – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Z przygotowanych składników robimy ciasto naleśnikowe. Ważne aby „odpoczęło” ok. 40 minut przed smażeniem naleśników. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Ja dodając olej do ciasta nie daję go już na patelnię – naleśniki nie powinny przywierać ale wedle uznania można posmarować patelnię kawałkiem słoniny. Naleśniki smażymy krótko. Pierwszą stronę jak zaczynają odchodzić od patelni brzegi a drugą dosłownie kilkanaście sekund.
  2. Mięso z rosołu mielimy przy pomocy maszynki do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy jajka i dokładnie wyrabiamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy posiekaną w kostkę cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy i dodajemy do mięsa.
  3. Na każdy z naleśników nakładamy farsz. Zawijamy do środka boki i zwijamy naleśnik w rulonik. Panierujemy nasze krokiety w jajku i bułce. Smażymy na złoty kolor z obu stron.

Krokiety z mięsem z rosołu – dodatkowe informacje

Jeśli zostaną nam z rosołu gotowane warzywa (marchewka, pietruszka, seler, itp.) możemy je również zmielić razem z mięsem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krokiety z mięsem indyka
Następny przepis: Krokiety z naleśników

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode