Krokiety z mięsem indyka

Krokiety z mięsem indyka

Powitanie miłośników prawdziwego, domowego smaku! Prezentujemy przepis na niezwykle apetyczne i satysfakcjonujące krokiety z mięsem indyka. Te delikatne kuleczki, wypełnione soczystym mięsem, z pewnością zachwycą każdego smakosza. Ten przepis to doskonała propozycja na rodzinny obiad lub elegancki posiłek dla gości. Indyk to doskonałe źródło białka i świetna alternatywa dla tradycyjnej wołowiny lub wieprzowiny. Połączenie mięsa z lekko chrupiącą na zewnątrz i mięciutką w środku bułeczką tworzy niesamowite doznania kulinarne. A przepis jest tak prosty, że nawet początkujący kucharz poradzi sobie bez problemu. Zachęcamy do próby!

Składniki:

  • CIASTO NALEŚNIKOWE:
  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy (8g)
  • szczypta soli
  • NADZIENIE:
  • 1/2 kg mięsa z indyka (piersi, udka)
  • 1 cebula
  • 1 bułka
  • 1 jajko
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do mięsa
  • PONADTO:
  • 2 jajka i bułka tarta do obtaczania krokietów

Krokiety z mięsem indyka – jak zrobić?

  1. Przygotowane mięso z indyka 1.
    Mięso z indyka (np. piersi, udka) gotujemy do miękkości. Ugotowane mięso oddzielamy od kości, usuwamy również skórę. Mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
  2. Składniki farszu w misce 2.
    Bułkę namaczamy w miseczce z wodą, aby zmiękła i również mielimy. Cebulę szklimy na patelni, dodajemy do mięsa. Dodajemy 1 jajko, majeranek, pieprz i sól (ewentualnie przyprawę do mięsa drobiowego). Wszystko mieszamy.
  3. Nakładany farsz na naleśniki 3.
    Z 3 szklanek mąki, 3 jajek, 1 szklanki wody, 1/2 szklanki oleju, cukru waniliowego i szczyptą soli robimy ciasto naleśnikowe. Wszystkie składniki mieszamy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni (olej lejemy na patelnię tylko do smażenia pierwszego naleśnika, gdyż do ciasta wlaliśmy olej). Na każdy naleśnik nakładamy farsz i rozsmarowujemy łyżką. Naleśniki składamy w kopertę. Każdy krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  4. Krokiety na patelni 4.
    Krokiety smażymy na patelni z obu stron na rumiano.
  5. Krokiety z mięsem indyka 5.
    Smaczne krokiety z nadzieniem mięsnym z indyka.

Słowa kluczowe: naleśniki z indykiem

Krokiety z mięsem indyka – dodatkowe informacje

Krokiety wspaniale smakują podane z czerwonym barszczykiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krokiety z mięsem i warzywami
Następny przepis: Krokiety z mięsem z rosołu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode