Krokiety z mięsem indyka
Powitanie miłośników prawdziwego, domowego smaku! Prezentujemy przepis na niezwykle apetyczne i satysfakcjonujące krokiety z mięsem indyka. Te delikatne kuleczki, wypełnione soczystym mięsem, z pewnością zachwycą każdego smakosza. Ten przepis to doskonała propozycja na rodzinny obiad lub elegancki posiłek dla gości. Indyk to doskonałe źródło białka i świetna alternatywa dla tradycyjnej wołowiny lub wieprzowiny. Połączenie mięsa z lekko chrupiącą na zewnątrz i mięciutką w środku bułeczką tworzy niesamowite doznania kulinarne. A przepis jest tak prosty, że nawet początkujący kucharz poradzi sobie bez problemu. Zachęcamy do próby!
Piotr Zieliński
Składniki:
- CIASTO NALEŚNIKOWE:
- 3 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki oleju
- 1 cukier waniliowy (8g)
- szczypta soli
- NADZIENIE:
- 1/2 kg mięsa z indyka (piersi, udka)
- 1 cebula
- 1 bułka
- 1 jajko
- majeranek
- sól
- pieprz
- przyprawa do mięsa
- PONADTO:
- 2 jajka i bułka tarta do obtaczania krokietów
Krokiety z mięsem indyka – jak zrobić?
-
Mięso z indyka (np. piersi, udka) gotujemy do miękkości. Ugotowane mięso oddzielamy od kości, usuwamy również skórę. Mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. -
Bułkę namaczamy w miseczce z wodą, aby zmiękła i również mielimy. Cebulę szklimy na patelni, dodajemy do mięsa. Dodajemy 1 jajko, majeranek, pieprz i sól (ewentualnie przyprawę do mięsa drobiowego). Wszystko mieszamy. -
Z 3 szklanek mąki, 3 jajek, 1 szklanki wody, 1/2 szklanki oleju, cukru waniliowego i szczyptą soli robimy ciasto naleśnikowe. Wszystkie składniki mieszamy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni (olej lejemy na patelnię tylko do smażenia pierwszego naleśnika, gdyż do ciasta wlaliśmy olej). Na każdy naleśnik nakładamy farsz i rozsmarowujemy łyżką. Naleśniki składamy w kopertę. Każdy krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. -
Krokiety smażymy na patelni z obu stron na rumiano. -
Smaczne krokiety z nadzieniem mięsnym z indyka.
Słowa kluczowe: naleśniki z indykiem
Krokiety z mięsem indyka – dodatkowe informacje
Krokiety wspaniale smakują podane z czerwonym barszczykiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krokiety z mięsem i warzywami
Następny przepis: Krokiety z mięsem z rosołu