Krokiety z jajkami
Czy kiedykolwiek marzyłeś o idealnym śniadaniu, które będzie smaczne, sycące, a jednocześnie proste do przygotowania? Krokiety z jajkami to doskonały wybór. Ten tradycyjny daniem kuchni europejskiej to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przepis łączy klasyczne krokiety z delikatnym, dobrze przyprawionym farszem jajecznym. Idealnie sprawdzi się na weekendowe śniadanie, ale jest też wystarczająco wykwintne, by podać go jako danie na specjalną okazję. Inspiracją do stworzenia tego przepisu były pasztety barowe, które często są podstawą krokietów. Jeśli cenisz sobie wyszukane smaki i prostotę przygotowania, krokiety z jajkiem na pewno przypadną Ci do gustu.
admin
Składniki:
- – naleśniki około 20 sztuk
- – 13 jajek
- – pęczek szczypiorku
- – olej
- – bułka tarta
- – sól
- – pieprz
Krokiety z jajkami – jak zrobić?
- Ugotuj 10 jajek na twardo.
- Po ugotowaniu pokrój je w drobną kostkę.
- Dodaj poszatkowany szczypiorek oraz jedno surowe jajko.
- Dopraw farsz solą i pieprzem do smaku.
- Dokładnie wszystko wymieszaj.
- Rozprowadź farsz na przygotowanych naleśnikach i zwiń je.
- Każdy krokiecik obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
- Smaż na oleju.
Sposób przygotowania pasztetów barowych jest następujący:
xxxx – dodatkowe informacje
Krokiety z jajkami podajemy z czerwonym barszczem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krokiety z farszem z mięsa drobiowego
Następny przepis: Krokiety z grzybami i kapustą w waflu